Narodna knjižnica Vrbovec – niz predavanja, izložbi i promocija u veljači

0
Komunalac add

Brojna događanja obilježila su protekli mjesec u vrbovečkoj knjižnici. Različita gostovanja, promocije knjiga, izložbe i pričaonice obradovale su naše sugrađane. Gostujući u programu Radio Vrbovca, zamjenica ravnateljice Narodne knjižnice Vrbovec Mateja Hrgovan istaknula je neke od značajnijih aktivnosti te najavila što nas sve u knjižnici očekuje ovog mjeseca.

– Veljaču nastavljamo s dva predavanja. U srijedu, 15. veljače slijedi nam predavanje o tome „Kako najefikasnije usporiti proces starenja“, a održat će ga dr. Ivo Belan, liječnik opće medicine koji se bavi medicinskom publicistikom već tridesetak godina. A kako najefikasnije usporiti proces starenja saznajte u srijedu u 18 sati. Zatim 27. veljače imamo još jedno predavanje. Naša Vrbovčanka, profesorica Silvija Križan održat će zanimljivo predavanje pod nazivom „Vještice – stvarnost ili mit?“ koje će biti jedno u nizu u ciklusu predavanja. Predavačica je po struci arheologinja i povjesničarka i dugi niz godina profesorica povijesti u srednjoj školi. U središtu njezina interesa oduvijek su različiti segmenti svakodnevnog života ljudi u prošlosti, a ovim predavanjima želi nam svima približiti povijest i pokazati koliko je uistinu zanimljiva. 13. veljače u knjižnici će biti održan i književni susret u organizaciji udruge Osebunjek. Naravno, tijekom cijele godine kao i uvijek pripremamo niz zanimljivih događanja, putopisnih predavanja, predstavljanja knjiga, pričaonica, izložbi, o čemu će još biti prilike govoriti i koje ćemo najaviti na vrijeme. A ono što nam sad ulazi u fokus i oko čega ćemo se posebno koncentrirati idućih otprilike mjesec i pol dana su još jedni Zagorkini književni dani – naglasila je Hrgovan.

I protekli je mjesec također bio bogat događanjima u knjižnici. – Događanja smo ove godine otvorili 11. siječnja i to predstavljanjem knjige našeg vrbovečkog autora, Josipa Bešena. Autor je predstavio svoju knjigu Kak su delali naši stari u kojoj na kajkavskom narječju opisuje narodne običaje Ledine i općenito vrbovečkog kraja. Knjige su dostupne za posudbu i za rad u knjižnici u sklopu Zavičajne zbirke, zahvaljujući autorovoj donaciji. U siječnju je u našim izlozima bila postavljena izložba povodom 110. Obljetnice Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Petar Zrinski koju smo ovih dana zamijenili novom, radovima učenika OŠ Krunoslava Kutena te PŠ Preseka i Rakovec, a povodom Valentinova i maškara. Ovu smo izložbu morali okrenuti prema unutra, a ne prema van kao inače, zbog radova na fasadi. Do kraja radova izložbe će biti postavljene na taj način, tako da će se moći pogledati samo u radno vrijeme knjižnice – rekla je.

Dodaje kako su u siječnju odradili i jednu pričaonicu za predškolce te nekoliko stručnih vodstava za vrbovečke vrtićance i učenike OŠ Dubrava. Veljaču su započeli gostovanjem Mile Elegović, naše poznate glumice koja je napisala slikovnicu Zašto ptice pjevaju.

Na kraju je pozvala sve sugrađane da posjete buduća događanja u knjižnici, a prije svega da se dođu učlaniti i pronaći nešto za sebe u bogatoj ponudi kako noviteta tako i starijih izdanja.  – Pozivam također naše sadašnje i buduće korisnike da koriste i naš e-katalog dostupan na našoj web stranici kako bi lakše pronašli ono što ih zanima i pretraživali fond knjižnice prema naslovu, autoru ili temi, odnosno sadržaju, što uvelike olakšava snalaženje među sad već više od 62 tisuće jedinica knjižnične građe – zaključila je Hrgovan.

Razgovor s Matejom Hrgovan možete poslušati sutra, 10. veljače u našoj emisiji „Petkom u 16“ na 94,5 mHz.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime