Najukusnija sorta jagoda je Asia

0
Foto: Zagrebačka županija
Komunalac add

Potrošači su, i ove godine, ocijenili kakvoću plodova jagoda koje se uzgajaju na području Zagrebačke županije i grada Zagreba. Najukusnijom su proglasili sortu Asia. Uz nju, na ocjenjivanju je bilo još sedam sorata – Clary, Sibilla, Joly, Albinon, San Andreas, Kviki i Alba. Ocjenjivao se vanjski izgled (boja, oblik, veličina) i unutarnja kakvoća ploda (tekstura, čvrstoća, odnos šećera i kiselina…).

Potrošačko ocjenjivanje plodova jagode, već 18 godina, zajedno organiziraju Zagrebačka županija i Grad Zagreb i to u sklopu manifestacije „Dani zagrebačkih jagoda“. Ocjenjivačko povjerenstvo vodio je prof.dr.sc. Boris Duralija sa Zavoda za voćarstvo, Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Ovogodišnje ocjenjivanje održano je u Izletištu Ferin u Donjoj Zelini. –Radimo to s ciljem promoviranja, prije svega jagode, a onda i sorte. Ovakva su ocjenjivanja pomogla da neke sorte, zbog preferencije potrošača, postanu i udomaćene – rekao je Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije.

Kraljičković je istaknuo da na području Županije ima šezdesetak registriranih uzgajatelja jagode i većini njih je ona dodatna djelatnost. Svi oni, naglasio je, mogu računati na bespovratne potpore Županije, poput potpore za gradnju plastenika, opremanje i izradu prodajnoga mjesta, marketinga, edukacije.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime