Najstarija Vrbovčanka – Ljudmila Čerkez u 103. godini

0
Komunalac add

Dragan Vicković

Ljudmila Čerkez je najstarija Vrbovčanka. Živi svoju 103. godinu. Baka je rođena 7. ožujka 1915. u Koprivničkim Bregima, a od 1935. je u Celinama. Danas je u obitelji svoje kćerke Ružice Kralj. Ljudmila je bila najstarije od četvero djece obitelji Pavla i Jelice Đuran.

Tražeći posao, a imala je 20 godina, Ljudmila je zajedno sa suprugom Vinkom Šafarom došla 1935. u Vrbovec. Zaposlila se u Tvornici suhomesnate robe “Predović“ ( današnja Mesna industrija PIK  Vrbovec). Vinko je stradao u Drugom svjetskom ratu. Ljudmila otvara novu stranicu svog života i udaje se 1949. za Radovana Čerkeza s kojim ima kćerku Ružicu.

Danas gospođa Ljudmila živi u Ružičinoj obitelji Kralj zajedno sa zetom Franjom i unukom Marijanom u Vrbovcu. U obitelji Kralj, baka je svojevrsna kraljica. Na svaki njezin poziv skaču i Ružica i Marijan, pa i Franjo kad zatreba, kako bi joj ugodili i pomogli. U ulici znaju za gospođu Čerkez. Iako je baki ime Ljudmila, susjedi je zovu Milka.

„Danas je mama, za svoje godine, u relativno dobroj životnoj kondiciji“, priča Ružica Kralj i dodaje da baka Ljudmila slabije komunicira. „Ima dana kad lijepo razgovara i priča, ali često se i mentalno gubi. Kao i svi ljudi u visokim godinama života i mama se najviše sjeća onoga kaj je bilo prije puno godina. Živi u „svom filmu“. Posjećuju je njene nećakinje iz Zagreba i tome se veseli. Voli i zapjevati. Najdraža joj je pjesma Kraljica Hrvata“.

Kako zdravlje?

-Sve je kako tako, recimo dobro, al noge je „ne slušaju“ posebno nakon što je 2011. slomila kuk. Najčešće leži u krevetu, ima svoju sobu. Medicinske sestre Vesna i Dunja redovno vode brigu o bakinom zdravlju, naravno i liječnica dr. Vesna Knaflec. Tu su i neizostavne tablete za poboljšanje rada srca, za tlak. Kad je lijepo vrijeme baku izvedemo u kolicima i na dvorište i to je raduje.

Kako se živi u 103. godini ?

-Živi se. Okružena je s nama koji je volimo. To ona i osjeti. Jede što i mi i nije izbirljiva. Oduvijek je živjela skromno i tiho. Mama je dobroćudna i nije zločesta. Slabije vidi pa nosi naočale. Do 1996. redovito je čitala „Večernjak“, a danas manje čita. Zamara je čitanje, ali zato rado pogleda televiziju. I ne gleda sve. Najviše je zanima moda.

Veliki prijatelj bake Milke je mačak Mrvi. Crno bijeli, pravi domaći mačak. Spava na njenom krevetu. I kad svi odu iz Milkine sobe, s njome ostane mačak Mrvi . Prede li prede, kao da se njih dvoje  „spominjaju“.

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime