Najavljen nastavak uspješnog projekta “Zaželi”

0
Komunalac add

Na prigodnom domjenku u Motelu Marina danas su se okupile žene koje su protekle dvije godine bile dio tima Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec u provedbi projekta „Zaželi“. Podsjetimo, EU projekt „Zaželi“ vrijedan 6,5 milijuna kuna započeo je 2018. godine. Ukupno 33 žene skrbile su o starim i nemoćnim osobama na području Vrbovca i okolnih općina Dubrava, Gradec, Farkaševac, Rakovec i Preseka.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec Jelena Mucko naglasila je da se radi o ženama koje su 24 mjeseca bile u radnom odnosu te im je on prestao 30. rujna. – Nama projekt službeno traje do 30. studenog tako da smo mi osigurali sredstva i zaposlili novih 12 žena, odnosno imamo ukupno 15 žena koje će dalje nastaviti pružati pomoć za najpotrebitije starije osobe i osobe s invaliditetom. Tako da ih ne ostavimo baš bez ikakve pripomoći, s obzirom da su navikli na nas kroz ove dvije godine. Stoga ćemo do 30. studenog imati zaposlenih tih 15 žena – rekla je Mucko.

Dvije djelatnice u sklopu projekta „Zaželi“ opisale su svoje iskustvo. – Radim ovdje dvije godine i jako sam zadovoljna. Radili smo sa starijima i nemoćnima i pomagali smo im. Mislim da je to ujedno i humanitarno djelo. Donosili smo hranu i lijekove, obavljali kupovinu što je i najvažnije za one osobe koje ne mogu izaći van iz kuće, koje su nepokretne. Družili smo se s korisnicima što je također važno kako se ne bi osjećali sami, napušteni, nemoćni. Za vrijeme pandemije je bilo malo teže raditi. Obilazili smo osobe jednom tjednom, a više puta ako je trebalo – istaknula je Mirjana Klepić.

Također dodaje da je svaka žena imala pet do sedam korisnika koje je obilazila i o kojima je brinula. –Ako su nas korisnici zvali, mi smo uvijek bili dostupni. Jako smo se zbližili s tim ljudima. Njih će sada trenutno obilaziti druge žene, a mi se nadamo da će se ponovo nastaviti u dvanaestom mjesecu – rekla je Klepić.

U projektu „Zaželi“ od samog je početka sudjelovala i Mirjana Kunder koja je izrazila zadovoljstvo što je mogla pomagati ljudima – Nakon par mjeseci već se uhodaš, upoznaš ljude, tako da je i ovaj kraj sada bio vrlo emotivan. Tijekom trajanja projekta, obilazila sam područje Vrbovca, Banovo, Podolec, Gaj. U vrijeme korone je bilo malo teže raditi, ali nakon prvih tjedana shvatili smo da je korona nešto s čime moramo živjeti. U tom periodu korisnike smo obilazili pod maskama, čak i u zaštitnim odijelima gdje je bilo potrebno. Obilazili smo i starije osobe koje nisu bili naši korisnici, ali su bili kroz to vrijeme zatvoreni u kućama i nisu izlazili – naglasila je Kunder.

Ravnateljica Mucko istaknula je da je projekt „Zaželi 2“ prijavljen te da čekaju odobrenje. – Vjerujemo da će projekt proći, samo je pitanje vremena kada će biti odobreno, odnosno kada ćemo započeti s provedbom. Kako sada stvari stoje, nije rečeno da žene koje su do sada radile na projektu „Zaželi“ neće moći ponovo raditi. Mi se nadamo da ćemo nakon ovog projekta odabrati najbolje žene, koje su se najbolje snašle i kojima je posao potreban te žele dalje nastaviti suradnju s nama – rekla je Mucko.

Na kraju dodaje kako je današnji domjenak u Marini bio jedna simbolična oproštajka. – Ipak smo prošli velike uspone i padove. Svašta smo doživjeli i proživjeli i mislim da je red da se na ovaj način privremeno oprostimo zajedno – zaključuje Mucko.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime