Nadica Žužak: Stop političkoj smjeni uspješnih pročelnika

0
Komunalac add

Nakon što je Jutarnji list prije nekoliko dana objavio priču o tome da je Nadica Žužak, zamjenica župana Zagrebačke županije, prošli tjedan poslala mail pročelnicima Velimiru Kokotu i Mireli Katalenac u kojem ih moli da dobrovoljno odstupe sa svojih pozicija, a sve kako sama zamjenica navodi, prema naputku župana Stjepana Kožića i potpredsjednika njegove stranke Vlade Horina. Kao razlog odstupanja navedeno je “političko vrijeme pred nama”, piše Jutarnji.hr.

Jučer nam je stiglo i otvoreno pismo zamjenice župana Nadice Žužak, koje prenosimo u cijelosti:

“Kao zamjenica župana Zagrebačke županije imam potrebu javno se usprotiviti i spriječiti pokušaj političkog mobinga i trgovine koji se trenutno odvijaju u Zagrebačkoj županiji. Svoje neslaganje najprije sam direktno izrekla županu Stjepanu Kožiću, ali on je usprkos tome pokrenuo proces smjene dvoje pročelnika koji imaju najbolje rezultate svojih upravnih odjela u povijesti županije. Kožić je najprije preko posrednika predsjednika kluba svojih zastupnika Vlade Horine tražio da pročelnici samovoljno odstupe. Iznenađeni pročelnici su nakon toga napisali i urudžbirali pisma prema županu Kožiću u kojima ističu kako dosad niti jednom nije bilo niti jedne sporne situacije. Dapače, njihovi odjeli rade uspješnije nego ikad, a sam župan ih je u više navrata i kao svoje osobne izaslanike slao na javna događanja. Njihova pisma uz dozvolu prilažem uz ovo svoje otvoreno pismo da se vidi kako pročelnici mole župana da im se izjasni je li istina da je tražio da samovoljno odstupe i koji su razlozi za to. Odgovor od župana Kožića nikada nisu dobili, već je otvoreno javno savjetovanje Odluke o novom ustroju i djelokrugu Upravnih odjela u Županiji iz kojeg je vidljivo da će im župan Kožić uz pomoć većine na sljedećoj sjednici Skupštine namjestiti otkaz.

Iz pisma pročelnika Velimira Kokota vidi se kako je samo u dvije i pol godine proračun Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju podignut s 10,3 na 71,1 milijuna kuna, a sredstava za gradove i općine povećana za 85%. Ono što je posebno važno za istaknuti, Kokot je preuzeo odjel bez ijednog EU projekta, a pod njegovim vodstvom odjel je pripremio projekte u vrijednosti od 50 milijuna kuna i još im je dodatno jedan od 100 milijuna pred odobrenjem. Također uspješna je i Mirela Katalenac, koja je protekle tri godine na čelu Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu i pod čijim je vodstvom realizirano niz kapitalnih ulaganja, projekti energetskih obnova, rekonstrukcija i investicijskih održavanja. Uz to podugačka je lista uspješnih projekata koji su realizirani i inicirani s njezine strane.

Ja sam osobno od kraja prošle godine povremeno temeljem ovlaštenja za obavljanje dužnosti župana, a u vezi s zdravstvenim stanjem župana Kožića i činjenicu da se zbog toga mjesecima nije pojavljivao na poslu brinula o redovnom poslovanju županije. Međutim, sve odluke koje se nisu ticale redovnog poslovanja župan je usprkos situaciji odlučio sam donositi. Na taj način je samostalno i u partnerskoj suradnji s predsjednikom skupštine Matom Čičkom, župan Kožić odlučio rekordno zadužiti županiju za 80 milijuna kuna. Ugovor je župan Kožić potpisao u travnju, usred epidemije koronavirusa. Izuzeta sam i od uvida u prikupljanje novaca za fond koji su župan Kožić i Čičak pokrenuli za pomoć gospodarstvenicima. Konkretni prijedlozi za bolje funkcioniranje županije u potpunosti se ignoriraju, a otkada sam u javnost izašla s informacijom da je župan tražio pročelnike da samovoljno odstupe sa svojih pozicija, župan je sa mnom prestao komunicirati. Zagrebačka županija je vjerojatno jedina županija u Hrvatskoj, gdje župan ne razgovara s niti jednim od svojih zamjenika.”

Podsjetimo, župan Stjepan Kožić za Jutarnji list najavio je da će na Skupštinu poslati prijedlog o preustroju Županije jer je postojeći sustav pokazao “određene manjkavosti”.

Predlažem jedan upravni odjel manje, kao i određene preinake postojećih odjela kako bi rad bio učinkovitiji – rekao je Kožić. Javno savjetovanje za navedeni preustroj završilo je jučer (21. svibnja).

O SDP-ovim prozivkama kaže da je su dio njihova plana da on odstupi pa da zamjenica Žužak preuzme vlast u Županiji, navodi Jutarnji.hr.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime