Nacionalni stožer: obavezno testiranje u državnim i javnim službama

0
Foto: Robert Anic/Pixsell
Komunalac add

Danas je u podne održana konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite na kojoj su doneseni detalji oko novih mjera i obaveznih COVID potvrda čija primjena počinje od utorka, 16. studenoga 2021. godine. Covid potvrde obavezne su za sve zaposlenike javnih i državnih službi i za sve građane koji trebaju njihove usluge.

Načelnik Stožera Davor Božinović rekao je da je, kao što je najavljeno, Stožer donio odluku kojom se uvodi sigurnosna mjera obveznog testiranja prilikom dolaska na posao za dužnosnike, državne i javne službenike te zaposlenike ustanova i trgovačkih društava čiji su osnivači RH, županije, gradovi i općine. –Odluka stupa na snagu 16. kako bi u ponedjeljak 15. svi oni na koje se odnosi ova odluka mogli obaviti testiranje, rekao je Božinović. Mi sad za određenu kategoriju naših građana, odnosno službenika, uvodimo sigurnosnu mjeru obveznog testiranja od koje su izuzeti oni koji su se cijepili ili su preboljeli bolest, a i jedno i drugo i treće može se dokazati jedino kroz COVID-potvrdu – rekao je Božinović.

Od utorka 16. studenog svi na koje se odnosi odluka prije dolaska na radno mjesto, ili prilikom dolaska, ako njihov poslodavac to organizira, morat će se testirati, i to najmanje dvaput tjedno. Svaki poslodavac uredit će za sebe koji će to dani u tjednu biti, pojasnio je Božinović.

Dužnosnici, službenici i zaposlenici obvezni su EU-digitalnu COVID-potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju predočiti prilikom ulaska u prostorije poslodavca. Ista obveza odnosi se i na sve stranke koje dolaze u službene prostore.

Oni koji odbiju testiranje, odnosno odbiju predočiti EU-digitalnu COVID-potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz ne mogu ulaziti i boraviti u prostorijama na koje se odnosi odluka.

Odluka se primjenjuje i na pripadnike Oružanih snaga te na zaposlenike zračnih luka na području RH.

Izuzeci na koje se odluka ne primjenjuje su zdravstveni sustav i socijalna skrb jer se za njih već primjenjuju posebne odluke, na studente prilikom boravka u prostorima visokih učilišta, osim ako učilište ne odluči drugačije, na učenike prilikom boravka u prostorima škola i odgojno obrazovnih ustanova, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u dječji vrtić ili osnovnu školu ili ustanovu za odgoj i obrazovanje djece i adolescente s posebnim potrebama, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, na osobe koje u poslovnice HZZO-a dolaze podići svoju EU-digitalnu COVID-potvrdu, na osobe čija je prisutnost nužna u zakonom propisanim postupcima pred pravosudnim, državnim i drugim tijelima, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije nepreuzimanje bi imalo pravne posljedice, na osobe kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje ili za dovršetak cijepljenja bilo kojim cjepivom protiv COVID-19, a što se dokazuje liječničkom potvrdom.

Na novinarsko pitanje tko će provoditi nadzor Božinović je rekao da će kontrola biti na ulazu te da osoba koju odredi poslodavac za sekundu može očitati potvrdu zaposlenika.

Detaljna pojašnjenja za ovu temu trebala bi uskoro biti objavljena na službenim stranicama HZJZ-a gdje će biti i popis svih mjesta gdje će biti moguće testiranje.

 

 

Izvor: HRT

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime