Putopisno predavanje Siniše Goluba u Vrbovcu

0
Komunalac add

U vrbovečkoj Narodnoj knjižnici jučer je održano zanimljivo putopisno predavanje Siniše Goluba pod nazivom „Nacionalni parkovi – najbolja američka ideja“. Pred mnogobrojnom publikom ovaj je putopisac, na dinamičan način, uz fotografije predstavio svoja putovanja i oduševio okupljene.

Inače, Siniša Golub magistar je znanosti upravljanja zaštićenim područjima prirode i ravnatelj Javne ustanove Međimurska priroda. Od svoje sedamnaeste godine vodio je ekološku udrugu, a od trideset i prve godine pa sve do danas javnu ustanovu za zaštitu prirode u rodnom Međimurju. Američki nacionalni parkovi njegova su inspiracija, mjesto nadahnuća i prostor istraživanja najboljih praksi u upravljanju zaštićenim područjima.

„Nagovor na odvažnost“ Golubova je putopisno-refleksivna knjiga iz 2018. godine gdje je opisano pet putovanja u američke nacionalne parkove. Knjiga je nagrađena putopisnom Nagradom Dijana Klarić 2019. godine. Siniša Golub član je Fotokluba Čakovec te sudionik brojnih zajedničkih te samostalnih izložbi fotografija.

Ovaj ljubitelj prirode i nacionalnih parkova ističe kako je današnji svijet nezamisliv bez zaštićenih područja prirode te dodaje da su nacionalni parkovi u Americi poligon za demokratski dijalog između različitih interesnih grupa – To nije samo instrument romantičarskih htijenja za povratak čovjeka prirodi ili logična praktična potreba u vrijeme prevelikog ljudskog utjecaja na Zemlju. Nacionalni parkovi su najveće učionice na otvorenom na svijetu, mjesto na kojem ćete izrasti u boljeg čovjeka – naglašava Golub.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime