Načelnica Općine Rakovec Brankica Benc: 2019. godinu obilježili su brojni projekti

0
Komunalac add

Intervju: Brankica Benc, načelnica Općine Rakovec

Što je obilježilo proteklu godinu u Općini Rakovec?

2019. godina u Općini Rakovec bila je izuzetno uspješna, jer je obilježila realizaciju brojnih projekata koji podižu standard života svih stanovnika općine. Izgrađeno je novo dječje igralište u Mlaki, gradnja ovog novog sadržaja  predstavlja podizanje standarda života, veće mogućnosti u društvenom, kulturnom i turističkom smislu, te novo prijateljsko okruženje za najmlađe. Kao nova usluga na području Općine usmjerena je demografskoj obnovi, ruralnom razvoju, te stvaranju preduvjeta za budućnost i ostanak mladih obitelji na selu. Ovaj projekt financirale su Zagrebačka županija i općina Rakovec.

Ove godine rekonstruirana je niskonaponska mreža u donjem Rakovcu. Postavljeni su novi betonski stupovi, izvedeno kabliranje, te premještanje svjetiljaka javne rasvjete.

Izgrađena je nova staza na mjesnom groblju u Rakovcu. Gradnju staze financirale su Zagrebačkažupanija i Općina Rakovec, anabavljen je i rashladniodar za mrtvačnicu u Rakovcu.

Općina nastavlja s modernizacijom nerazvrstanih cesta, tako su završeni pripremni radovi, te slijedi asfaltiranje ceste Dropčevec – Vrhovec, a sredstva za realizaciju ovog projekta osigurala je Zagrebačka županija, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, te Općina Rakovec.“

Posebna pažnja posvećuje se demografskim mjerama. Što Općina Rakovec čini po pitanju poboljšanja uvjeta za roditelje i djecu?

U osmogodišnjoj područnoj školi Rakovecu kojoj već postoji nadstandard obrazovanja Općina je nabavila 3D printer i nova dva računala za informatičku učionicu. U informatičkoj učionici sada ima ukupno 18 računala, te svaki učenik za obveznu nastavu informatike ima svoje računalo.

Ovdje u Rakovcu cilj nam je pružiti „jednakije“ mogućnosti učenicima, osiguravajući im dostupnost  prilikama koje pruža današnja znanost i tehnologija. Ovime učenici već u startu obrazovanja dobivaju alate za usvajanje novih znanja, te spajanja teorije i praktičnog iskustva, izuzetno važnog za budućnost cijele zajednice, a njima osobno daje bolje prilike u ostvarenju osobnih afiniteta, boljeg života, te stečenim znanjem mogućnost realizacije većeg dohotka upravo ovdje u domovini u Općini Rakovec, ali jako je važno afirmirati se i u društvenom smislu, a općina doprinosi i u tom pogledu ponajprije nabavom knjiga, te kako je prošle godine udžbenike za sve osnovnoškolce nabavila Zagrebačka županija, nabavu istih ove godine preuzela je država. Zagrebačka županija ove godine financirala je radne bilježnice za sve osnovnoškolce, dok je Općina Rakovec financirala mape za likovni, te druge potrebne materijale.

Općina je nabavilai novih 75 knjiga za školsku knjižnicu, nakon što je 2017. godine već donirala 216 knjiga  – naslova lektire, kako bi gradivo lektire bilo što dostupnije učenicima i u rakovečkoj knjižnici.

U školi Rakovec novouređena je i školska kuhinja. Sredstva za realizaciju ovog projekta osigurale su Zagrebačka županija i Općina Rakovec. Uređenjem kuhinje otvorile su se mogućnosti pripreme toplih obroka za učenike, te organizaciju produženog boravka. Općina je razveselila učenike i nabavom električnog klavira za potreba nastave glazbenog odgoja, koji će, istaknula je načelnica, sigurno pridonijeti poznavanju ljepote glazbe i učiniti školske dane još sretnijima i ispunjenijima, te istimoći koristiti i na školskim priredbama.

Ovi brojni realizirani projekti u školi Rakovec ove godine nadograđuju i krase dugu tradiciju školstva u Rakovcu i obilježavanje 160 godina škole u Rakovcu.

Pri kraju je i izrada projektne dokumentacije za gradnju nogostupa u donjem Rakovcu.

Institut za javne financije je Općini Rakovec dodijelio i Priznanje za transparentnost općinskog proračuna. Budući je transparentnost ocijenjena s maksimalnim brojem bodova 5.

Po prvi puta ove godine Općina Rakovec podijelila je božićnice svim umirovljenicima s područja općine Rakovec.

Također ove godine Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović u sklopu posjeta Zagrebačkoj županiji, posjetila Općinu Rakove, što prvi put u povijesti da Predsjednik države posjećuje općinu Rakovec.“

Uz navedeno, Općina puno truda ulaže i u druge projekte koji su usmjereni u poboljšanje demografske slike.

Uz već spomenute projekte koje je općina realizirala u cilju nadstandarda obrazovanja, jednosmjenske nastave, zatim gradnje dječjih igrališta po selima, također i svi infrastrukturni projekti u cilju su demografske obnove i poboljšanju uvjeta života za djecu i roditelje. Općina Rakoveci prva jeopćina u Republici Hrvatskoj koja je uvela demografsku mjeru Jednokratne novčane pomoći za novorođenčad, koja je u početku bila 1.000,00 kn po djetetu, te su taj primjer počele slijediti i gotovo sve općine i gradovi u Republici Hrvatskoj, a danas ona iznosi 2.000,00 kn po djetetu. Općina sufinancira i boravak djece u dječjem vrtiću u iznosu od 800,00 kn po djetetu, sufinancira logopetsku terapiju, financira nabavu mapa i kolaža za učenike PŠ Rakovec, te školsku kuhinju djece s teškoćama u razvoju, a uz Zagrebačku županiju sufinancira i prijevoz učenika srednjih škola.Sufinancira školu plivanja za učenike 4. razreda.
Općina financira nabavu darova za Sv. Nikolu i Božić svoj djeci od 0 do 14 godina. Financira udruge u koje su uključena djeca. U tijeku je i izrada projekta vrtića u Rakovcu.“

Što očekujete od sljedeće, 2020. godine?

Općina Rakovec planira u 2020. godini realizirati brojne projekte u službi poboljšanja kvalitete života i ostanka mladih obitelji na selu,Započeti radove na gradnji nogostupa u donjem Rakovcu i nastaviti s modernizacijom nerazvrstanih cesta, te uređenjem cesta u funkciji poljoprivredne proizvodnje. Nastaviti će se uređenje dječjih igrališta po selima,  društvenih domova i javnih prostora. U 2020. godini općina ide u V izmjene i dopune Prostornog plana Općine, a koji će doprinijeti razvoju gospodarstva, komunalne infrastrukture, turizma i boljem razvoju, planiranju i iskorištenosti prostora općine, ali i zaštitu krajolika. Očekuje se i početak radova na projektu vodovoda Zagreba – istok gdje će veliki dio stanovnika dobiti priključak na javni vodovod.

Također općina će i dalje nastaviti s već započetim i spomenutim demografskim mjerama s posebnim naglaskom na projektu dječjeg vrtića, dalje surađivati i sufinancirati rad udruga koje doprinose sigurnosti i zaštiti od požara, razvoju sporta, lovstva, očuvanju kulture i tradicije općine Rakovec, okupljaju, druženju i uključenosti, kao što je DVD Rakovec, Nogometni kluba Rakovec, Udruga žena Baničevec i Lovačko društvo Šljuka Rakovec. U proračunu su osigurana i sredstva za pomoć socijalno ugroženim osobama, te sufinanciranje T- 2 tima hitne medicine, kao i božićnice za umirovljenike.

Općina planira modernizaciju javne rasvjete, te uvođenje besplatnog Wi-Fina najfrekventnijim lokacijama u Općini Rakovec, te razvoj projekta – Pametno selo.“

Načelnica Općine Rakovec Brankica Benc na kraju je rekla kako joj je želja u novoj 2020. godini svim planiranim projektima  i dalje stvarati nove mogućnosti i uvjete ugodnog mjesta za život za sve generacije.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime