“Na livadi pored autoceste” – ovogodišnja najbolja GORKA priča

0
Komunalac add

Pobjednica 2. književnog natječaja ZA najbolju GORKU priču „Marija Jurić Zagorka“ je Iva Bezinović-Haydon s pričom „Na livadi pored autoceste“. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada sudionicima ovog književnog natječaja održano je danas u Narodnoj knjižnici Vrbovec. Drugo mjesto pripalo je Aidi Šečić Nezirević za priču „Ispovijest jedne Majde“, a treće mjesto osvojila je Franjka Antoliš s „Međugeneracijskom pričom“.

Podsjetimo, ove je godine vrbovečka knjižnica po drugi put organizirala program „Književni dani Marije Jurić Zagorke“ u sklopu kojeg je bio raspisan natječaj za kratku priču. Na natječaj je pristiglo čak 227 priča iz Hrvatske i inozemstva, a žiri u sastavu Olja Savičević Ivančević, Ivan Jozić i Miroslav Mićanović odabrao je 11 finalista koji su prisustvovali proglašenju pobjednika.

Knjižničarka i zamjenica ravnateljice Narodne knjižnice Vrbovec Mateja Hrgovan na samom je početku današnjeg događanja prigodno pozdravila okupljene te zahvalila svim sudionicima natječaja kao i žiriju. – Knjižnica je u ovaj lijepi projekt ušla kako bismo, prije svega, odali počast našoj zavičajnoj književnici i novinarki Mariji Jurić Zagorki. S druge strane, u projekt smo ušli kako bismo afirmiranim ili neafirmiranim autorima omogućili priliku za veću vidljivost u javnosti te proboj na književnom polju – poručila je Hrgovan.

Među brojnim pričama koje su ove godine pristigle na natječaj, jedna je stigla čak iz Južne Amerike, rekla je suorganizatorica na projektu, književnica i profesorica Irena Skopljak Barić. – Drago mi je da smo drugu godinu zaredom organizirali i uspješno završili natječaj ZA najbolju GORKU priču. Moj zadatak na ovom natječaju bio je zaprimati priče natjecatelja i pripremati ih za žiri. Stigao je zaista veliki broj priča, još više nego prošle godine što nas posebno veseli – istaknula je.  

Književnik i književni kritičar Miroslav Mićanović, ujedno i član žirija na ovom natječaju, istaknuo je kako su i ove godine sudjelovali u jednom zahtjevnom poslu, ali ništa manje uzbudljivom i lijepom. – Stigao je veliki broj priča koje su tematski, s jedne strane, dio onih iskustava koje nam posreduju mediji i stvarnost i koji čine našu suvremenost. Priče koje smo dobili na ovogodišnjem natječaju u najvećem broju doista pokazuju iznimnu literarnu upućenost autora. Dakle, ne bih rekao da su pisane iz naivne svijesti o originalnosti i neponovljivosti, ali s druge strane, na osnovi različitih čitanja referenci, doista smo čitali priče koje su bile nešto novo i koje ovom natječaju daju na osobitoj važnosti – rekao je Mićanović.

Nakon proglašenja pobjednika i dodjele nagrada sudionicima natječaja, autorice triju najboljih priča pročitale su ih publici. Kratke priče nagrađenih autorica, kao i priče ostalih finalista natječaja možete pročitati na stranici Narodne knjižnice Vrbovec. Današnjem događanju prisustvovao je i gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj kao i direktorica vrbovečke Turističke zajednice Jasna Benedik.

Inače, idejna začetnica ovog projekta je Irena Skopljak Barić. Autorica vizualnog rješenja je Valerija Jakuš, a sponzor natječaja je Badel 1862. Program je sufinanciran sredstvima Grada Vrbovca, Ministarstva kulture i medija RH, Zagrebačke županije i Društva hrvatskih književnika. Osim natječaja za kratku priču, u sklopu „Književnih dana Marije Jurić Zagorke“, u vrbovečkoj se knjižnici održavaju i različite literarne, novinarske i likovne radionice za djecu i mlade.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime