Na izvanrednoj sjednici usvojene izmjene Urbanističkog plana zbog zelenog pilot projekta

0
Komunalac add

Večeras je održana izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Vrbovca na kojoj su usvojene VI. izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja Grada Vrbovca. Zbog čega se rade izmjene pojasnio je gradonačelnik Denis Kralj.  – Izmjene su nam važne zbog naše Strategije zelene urbane obnove koju smo donijeli ove godine, koja nam omogućuje da prijavimo jedan zeleni pilot projekt. Na EU fondove mislimo prijaviti uređenje centra grada, uređenje parkirališta, rekonstrukciju Ulice Frana Krste Frankopana, koju bi zapravo zatvorili za promet, osim za stanare i školske autobuse i na taj bi način dobili jednu urbanu cjelinu s više zelenila i manje prometa – rekao je Kralj te pojasnio kako za taj projekt postoji mogućnost povlačenja milijun eura iz EU fondova te je usvajanje izmjena važno kako bi se pripremila potrebna dokumentacija i projekt prijavio na vrijeme te povukao ponuđeni novac.

Za raspravu se javio vijećnik HDZ-a Damir Fašaić koji je istaknuo kako je zamoljen od investitora kojih se izravno tiče ovaj plan da zatraži obrazloženje jedne situacije. – Riječ je o području Ulice Bubanj, prostor u koji se ulazi iz Ulice Andrije Hebranga. Vlasnik je Damir Juršetić koji kaže kako niti godinu dana nakon donošenja V. izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Grada Vrbovca u skladu koje je izveden projekt i infrastruktura, oni su kako kaže, tamo dali jedno zemljište za cestu Gradu, napravili su infrastrukturu u iznosu od kako tvrde stotinjak tisuća kuna, to su predali Gradu da bi imali tamo građevinske parcele. Međutim sad naknadno je Grad preko parcele stavio pristupnu cestu, koja devastira njegovu česticu, ne može tu više graditi, da bi se omogućio pristup drugim vlasnicima koji tu imaju čestice, koji se tada nisu htjeli uključiti u V. izmjene kako bi im se osigurala prometnica i pristup – rekao je Fašaić te dodao kako postoji mogućnost pristupa od Šumarije što bi tim vlasnicima omogućilo pristup do parcele. – Skrećem pozornost da se ovdje ide na štetu investitoru, a svaki investitor je dobro došao, rekli smo da stanove treba graditi, a sad ih se na neki način onemogućava. Investitor kaže da se tako ranije dogovorio s Gradom, a sada se izravno pogoduje drugim vlasnicima – rekao je Fašaić.

Gradonačelnik Denis Kralj mu je odgovorio kako je jasno da vijećnik Fašaić ovdje zastupa interese članova svoje stranke. – U ovome Gradu nećemo raditi onako kako paše članovima HDZ- a već kako paše svim građanima. Član vaše stranke je tražio da zemljišta ostalih četvero vlasnika pretvorimo u zelene površine. Umjesto da postignemo zajednički dogovor da svi ti vlasnici imaju pristup do svojih čestica i da svi mogu graditi i investirati, taj čovjek je tražio da on bude jedini investitor, a da svi oko njega imaju zelene površine, da bude valjda park oko njegovih gradilišta. Gradsko vijeće to neće dozvoliti, već smo pronašli rješenje iz kojeg bude maksimalan broj vlasnika parcela mogao graditi na svojoj imovini. Mislim da je to jedino logično i pošteno rješenje –  zaključio je Kralj.

Vijećnik Fašaić je odgovorio kako su se investitori i ranije bunili na predložene izmjene i kako su se podnosile primjedbe nezadovoljnih građana potpuno neovisno o stranačkoj pripadnosti  – Žao mi je da se na taj način opravdava nešto što može biti i pogodovanje.  Ako je prije godinu dana postojao dogovor da će se tu investirati da će biti građevinska parcela, onda je netko nekoga izigrao. Ja sam za to da svi građani dobiju što bolju infrastrukturu. Investitor se dogovorio s vama, prepustio je česticu Gradu, izgradio komunalnu infrastrukturu o svom trošku, a vi ste onda očito njega izigrali – rekao je Fašaić.

 

Gradonačelnik Kralj je odgovorio kako ne potencira stranačku pripadnost te kako je spomenuti investitor imao dva zahtjeva koja su usvojena. – Ne bi se tako ponašali da činimo razlike oko članova HDZ-a ili neke druge stranke. To spominjem zato što od tih pet vlasnika vi ste odlučili zastupati baš onog koji je član HDZ-a. Ja pokušavam zastupati interese svih i  pronaći zajednički interes vlasnika i nas u Gradu Vrbovcu. To što je on član HDZ-a, to nije važno. Dva puta smo mu izašli u susret, uvaženo mu je sve kaj je imao do ovoga sad. Sad kad smo uvažili nešto što se njemu ne sviđa, pokušali smo uključiti i druge ljude, e sad je to odjednom problem – naglasio je gradonačelnik Kralj.

Na kraju su VI. izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja Grada Vrbovca usvojene s 12 glasova za i jednim suzdržanim.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime