“Mrtva priroda” Danijele Repman najbolja je GORKA priča

0
Komunalac add

Pobjednica 4. književnog natječaja Za najbolju GORKU priču “Marija Jurić Zagorka” je Danijela Repman s pričom “Mrtva priroda”. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada sudionicima ovog književnog natječaja održano je danas u Narodnoj knjižnici Vrbovec. Drugo mjesto pripalo je Dalenu Beliću za priču “Tajna pet piercinga”a treće mjesto dijele Bojan Krivokapić ( “Mali”) i Ivana Dilber ( “Lalo, lalo, sad mi kaži”).

Prema riječima žirija, izabrane priče na natječaju Marija Jurić Zagorka tematski su oslobođene nepriličnih zadanosti, bježe od jedinstvenog i nužnog značenja, dajući do znanja čitatelju da u svojoj raznolikosti, fragmentarnosti istražuju prostore izgubljene i zaboravljene cjeline. Međutim, ono što ih okuplja jesu prizori, motivi i atmosfera gorčine, ogorčenosti, samoće, bijesa i čežnje, što ne mora biti nužno tim redom i u istim omjerima, naprotiv gorko i ironično, duhovito i zagubljeno, slatko i ogorčeno, uplašeno i sretno vrti se u zrcalima pristiglih priča na ovogodišnji natječaj.

Mi cijelo vrijeme pokušavamo doprinijeti legitimitetu tog velikog imena Marije Jurić Zagorke, i mislim da u kvaliteti uspjevamo opravdati to veliko ime. Odlaskom u regiju povećala se kvaliteta priča, a tu su naravno i naši odlični domaći autori. Ove godine tekstovi koji su stigli na natječaj bili su zaista dobri i mislim da kvaliteta natječaja raste iz godine u godinu i mislim da se ovaj natječaj zaista profilirao po važnosti, to je projekt kakav naša kultura i književnost treba i zaista vam čestitam na tome – rekao je član žirija Ivan Jozić.

Na natječaj Za najbolju GORKU priču pristiglo je čak 188 priča iz Hrvatske i inozemstva.  Žiri je odabrao 12 finalista. Idejna začetnica projekta je Irena Skopljak Barić. – Uspješno provodimo mogu slobodno reći ovaj međunarodni natječaj. Ove je godine broj pristiglih priča inozemnih autora, prestigao broj priča domaćih autora. Drago mi je da se za naš natječaj daleko čuje, ove godine stigle su nam priče iz Australije, Švicarske, Njemačke, Italije, kao uvijek velik je broj autora iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i naravno iz Hrvatske. Moram još reći da smo posebno ponosni na činjenicu da je naš natječaj transparentan i objektivan, naime, naš žiri ne zna imena autora priča koje čitaju, tako na taj način anuliramo mogući utjecaj prizvuka nekih poznatih književnih imena u odlučivanju, i na kraju bude najvažnija kvaliteta priča – naglasila je Skopljak Barić.

Sudionicima natječaja, žiriju i publici zahvalila je knjižničarka Matea Hrgovan iz Narodne knjižnice Vrbovec te podsjetila prisutne da kratke priče iz finala mogu pročitati na stranicama Narodne knjižnice Vrbovec, organizatora ovog natječaja. – Na ovaj način odajemo počast Zagorki, ali i pokušavamo dati priliku svim autorima, afirmiranim i neafirmiranim, za sudjelovanje u književnom natječaju koji bi im mogao pomoći u daljnjem radu i pozicioniranju na književnom polju – naglasila je Hrgovan.

Za vizualno rješenje zaslužna je Valerija Jakuš. Sponzor je Turistička zajednica Grada Vrbovca. Program sufinanciraju Grad Vrbovec i Zagrebačka županija.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime