“Motika” – ovogodišnja najbolja kratka GORKA priča

0
Komunalac add

Pobjednik 3. književnog natječaja Za najbolju GORKU priču “Marija Jurić Zagorka” je Ivan Zrinušić s pričom “Motika”. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada sudionicima ovog književnog natječaja održano je danas u Narodnoj knjižnici Vrbovec. Drugo mjesto pripalo je Ivi Bezinović-Haydon za priču „Četrdeset, prvi put“a treće mjesto osvojio je Jakov Butković s pričom “Nestanak Davya Crocketta”.

Pisana živo i zanimljivo priča Motika i nakon čitanja ne pušta čitatelja iz njezina narativnog ustroja, vraća ga i drži podjednako i snagom i melankolijom, strašću, pritajenom mržnjom i smirenošću, vraća ga u doba ozbiljnih čitanja svijeta teksta koji nikada nije jednoznačan i jednostavan – piše u obrazloženju stručnog žirija u sastavu Olja Savičević Ivančević, Ivan Jozić i Miroslav Mićanović.

Natječaj traje već treću godinu zaredom i kako polako ulazimo u neku njegovu vibru, kvaliteta tih priča se značajno popravila. Imam osjećaj da uspijevamo opravdati to veliko ime Marije Jurić Zagorke i mislim da trebamo zadržati taj kontinuitet, no čini mi se da smo na dobrom putu – poručio je Ivan Jozić.

Sve priče koje su bile u finalu zaslužuju i neko ukoričenje, nadam se da će biti i neko takvo izdanje. Sve ove priče jako dobro govore o svijetu u kojem živimo i nama samima. O pobjednicima odlučju nijanse – rekla je Olja Savičević Ivančević.

Na natječaj Za najbolju GORKU priču pristigla je čak 181 priča iz Hrvatske i inozemstva.  Žiri je odabrao 11 finalista. Idejna začetnica projekta je Irena Skopljak Barić. – Ovogodišnje Zagorkine književne dane posvetila bi našoj velikoj spisateljici, prerano preminuloj Dubravki Ugrešić. U sklopu programa očekuje nas još jedan događaj, književni susret s Đurđicom Čilić, spisateljicom i prevoditeljicom, s kojom ću u našoj knjižnici razgovarati u srijedu, 22. ožujka u 19 sati – rekla je Skopljak Barić.

Sudionicima natječaja, žiriju i publici zahvalila je zamjenica ravnateljice Narodne knjižnice Vrbovec Mateja Hrgovan te podsjetila prisutne da 11 kratkih priča iz finala mogu pročitati na stranicama Narodne knjižnice Vrbovec, organizatora ovog natječaja. – Na ovaj način odajemo počast Zagorki, ali i pokušavamo dati priliku svim autorima, afirmiranim i neafirmiranim, za sudjelovanje u književnom natječaju koji bi im mogao pomoći u daljnjem radu i pozicioniranju na književnom polju – naglasila je Hrgovan.

Za vizualno rješenje zaslužna je Valerija Jakuš. Sponzor je i ove godine Badel 1862. te Turistička zajednica Grada Vrbovca. Program sufinanciraju Grad Vrbovec i Zagrebačka županija.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime