Most u Gradecu predstavio “Pokret ostanka”

0
Komunalac add

Deseta konvencija Mosta nezavisnih lista pod nazivom „Pokret ostanka“ održana je u subotu u Gradecu. Skupina stručnjaka iz Mosta predstavila je inicijative i zakonske prijedloge iz područja javne uprave, pravosuđa, demografije, poduzetništva, poljoprivrede i zdravstva koje bi građanima trebale omogućiti ostanak i pronalazak kvalitetnog radnog mjesta u Hrvatskoj.

 

Neki od tih zakonskih prijedloga već su u saborskoj proceduri, pojasnio je predsjednik Mosta Božo Petrov.

 – Ovom platformom želimo pokazati apsolutno svim ljudima u Hrvatskoj da postoji način kako zadržati ljude i kako vratiti one koje su već otišli. Postoji niz zakonskih inicijativa i mjera koje ćemo mi predlagati, ili koje smo već predložili u saborskoj proceduri, za koje znamo da će pomoći da Hrvatska bude kvalitetnija zemlja, u kojoj će svatko imati priliku za dobro plaćen posao, to se može napraviti – istaknuo je Petrov koji je predstavio javnu upravu. Mostov prijedlog reforme golemog birokratskog aparata uključuje racionalizaciju i digitalizaciju.

 

Saborska zastupnica Mosta dr.sc. Ines Strenja – Linić predstavila je inicijative iz zdravstva i demografije. U pripremi su dva zakona koji ubrzo idu u proceduru, a to su Zakon o organiziranju i nadzoru provedbe nacionalnih preventivnih programa i Zakon o organiziranju trauma sustava, kojim će se pokušati smanjiti smrtni ishod pacijenata nakon prometnih nesreća. Predstavila je i inicijativu za organiziranje suvremene ekipirane helikopterske i brze brodske linije.

Pravosuđe su izložili stručna suradnica Mosta Maja Grubišin, bivša državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa i saborski zastupnik Robert Podolnjak. Most je u proceduru već uputio Zakon o DSV-u i Zakon o sudovima, a prije dva tjedna su predstavljeni i Zakon o državnom odvjetništvu i Zakon o državnoodvjetničkom vijeću. Mjere u poduzetništvu kojima bi se rasteretilo poduzetnike, koji bi zatim mogli ulagati u zapošljavanje, predstavio je voditelj savjeta Mosta Antonio Pešut. Kako spriječiti mlade u odlasku s ruralnih prostora i potaknuti proizvodnju te smanjiti uvoz poljoprivrednih proizvoda, izložio je prof. dr. sc. Davor Romić, bivši ministar poljoprivrede i profesor na Agronomskom fakultetu. Članove Mosta nezavisnih lista ugostila je Ljubica Ambrušec, načelnica Općine Gradec i bivša saborska zastupnica Mosta.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime