„Molimo 3 minute kako bismo se oprostili“

0
Komunalac add

Članovi pokreta The Save Movement jučer su se ponovno okupili u Vrbovcu na mirnom prosvjedu i ispraćaju životinja na njihovom putu u klaonicu. Ispraćaju životinja prisustvovali su i aktivisti iz raznih dijelova svijeta, koji inače do 10. studenog sudjeluju na Tjednu veganskog aktivizma u Zagrebu. – Cilj naših okupljanja je prenijeti njihove priče, priče životinja koje idu u smrt. Svojim akcijama ljude želimo potaknuti na razmišljanje. Mi zapravo želimo pristup životinjama, one su nam prioritet. Od vozača kamiona želimo samo nekoliko minuta da se oprostimo od životinja – objašnjava Anita V Pagan, voditeljica zagrebačkog ogranka The Save Movement-a.

Zagreb Animal Save jedan je od najbrže rastućih pokreta za zaštitu i prava životinja, osnovan je u prosincu 2010. godine. Cijeli pokret nastao je u Kanadi kroz projekt Toronto Pig Save, a danas u svijetu postoji preko 700 Save grupa. Aktivisti u sklopu ovog pokreta svjedoče ispraćaju svinja, krava, pilića i drugih farmskih životinja koje se šalju na klanje. Okupljaju se ispred klaonica, nenasilno zaustavljaju kamione koji dovoze životinje na klanje, razgovaraju s vozačima o veganstvu te provode zadnje trenutke sa životinjama.

Gotovo svakog mjeseca se okupljaju ispred vrbovečke mesne industrije, jučer i u proširenom sastavu, s aktivistima iz Kanade, Izraela, Norveške, Finske, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke. – Bez obzira o kojoj se državi radi, klaonice su u principu svugdje jednake. Naš cilj nije osuđivati ili napadati vozače kamiona i radnike u klaonicama, niti želimo narušiti poslovanje tvrtki u ovoj industriji. Mi jednostavno želimo pristup životinjama, želimo s njima provesti posljednje trenutke njihovih života, kako bi osjetile bilo kakav oblik ljudske ljubavi ili suosjećanja. Ne mogu spriječiti njihovo ubijanje, ali ne želim niti biti slijep na njihovu patnju – govori nam Alex Bez iz Kanade, jedan od sudionika Tjedna veganskog aktivizma u Zagrebu.

Za vrijeme našeg razgovora prema klaonici je skrenuo kamion sa životinjama, kojeg su aktivisti na miran način zaustavili, dok je jedna od njih razgovarala s vozačem kamiona, ostali su snimali životinje. Stručnjakinja za direktne akcije (activism on the road) Shivonne Engen iz Norveške, za to je vrijeme ispred kamiona držala transparent na kojem je pisalo „Molimo 3 minute kako bismo se oprostili“.

Iako često doživljavaju negativne reakcije, aktivisti ovog pokreta naglašavaju kako su njihove akcije mirne i s ciljem povećanja vidljivosti patnje životinja. Svjedočenje patnji je prvi korak prema svjesnosti što životinje u industriji mesa doživljavaju – navode aktivisti.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime