“Mliječna farma godine” je OPG Emina Burek iz Mostara

0
Komunalac add

Ovogodišnja nagrada “Mliječna farma godine” koju dugi niz godina dodjeljuju Hrvatska mljekarska udruga i Mljekarski list s ciljem prepoznavanja naših najuspješnijih proizvođača mlijeka, pripala je OPG-u Emine Burek – objavio je agroklub.

Kako je navedeno na dodjeli nagrade, održanoj na Veleučilištu u Križevcima, riječ je o velikoj mliječnoj farmi u Mostarima nedaleko Vrbovca koja ima oko 200 muznih krava i zapošljava 10 radnika.

Vlasnica OPG-a Emina Burek uspješno se bavi ovom proizvodnjom od 2005. godine, a od 2015. godine njezin je OPG jedan od najznačajnijih kooperanata tvrtke Dukat te predstavnik njihovih “zelenih” farmi.

Emina je po struci diplomirana inženjerka agronomije. Zahvaljujući znanju i velikoj pažnji koju pridaje selekciji i sparivanju samo genetski najboljih i kompatibilnih grla te kvalitetnoj hranidbi krava, nalazi se u samom vrhu hrvatskih proizvođača po količini proizvedenog mlijeka po grlu simentalske pasmine.

Na farmi Emine Burek godišnje se proizvede 1,5 milijuna litara mlijeka i 50 tona mesa. Uz to, na farmi brinu i o održivom korištenju energije, pa tako solarnim panelima postavljenima na krov staje pribavlja električnu energiju iz obnovljivih izvora te ujedno snižava troškove energije.

Također, prate i najnovije tehnologije u proizvodnji te je u tijeku ugradnja dva robota za mužnju koja će pridonijeti daljnjem jačanju efikasnosti proizvodnje – navodi agroklub.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime