Mladi uzgajivači apeliraju: Potpore uzgoju, a ne uvozu!

0
Komunalac add

„Korona – kriza“ sve više razotkriva nagomilane probleme i sve, pa i promašene, poljoprivredne politike zadnjih desetljeća. Probleme na svojoj koži najviše osjete obiteljska poljoprivredna gospodarstva, koja nemaju sustavnu organizacijsku, institucionalnu ni tržišnu infrastrukturu, niti potporu, kakvu svih ovih godina imaju veliki i moćni.

U ovoj krizi, u kojoj je uz zdravlje glavni fokus i hrana, ponovo svjedočimo nemoći pojedinaca poljoprivrednika u odnosu na velike sustave. U govedarskom sektoru, koji je više nego prepolovljen zadnja tri desetljeća, ogromni organizacijski deficit i sustavno ignoriranje udruga i saveza uzgajatelja, dovelo je do toga da se ne isplati uzgajati domaću stoku pa veliki broj ženske teladi i junica odlazi na klanje. Osim institucionalnog, stručnog i organizacijskog zanemarivanja domaćih uzgajivača, tom je problemu jako pridonijelo i potpuno krivo usmjeravanje potpora – navode Mladi uzgajivači, koji djeluju unutar Saveza uzgajivača simentalca Zagrebačke županije, u svom današnjem javnom obraćanju nadležnima.

Dalje pišu: „U Češkoj su, primjerice, u isto vrijeme pametnom potporom za teljenje teladi od mesnih bikova, povećali broj krava za proizvodnju tovne teladi sa 38.000 na 221.000 u 20 godina. Zato tražimo, zahtijevamo i inzistiramo na svekolikoj potpori uzgoju domaće teladi, posebno ženske. Jer samo od ženskog teleta može se za 2 do 2,5 godine uzgojiti nova krava, koja ponovo može oteliti tele za rasplod ili tov.
Tijekom 2 do 2,5 godine uzgoja žensko tele i junica ne ostvaruje niti jednu kunu prihoda, niti poticaja! Dapače, u našem poreznom sustavu junica je nedovršena proizvodnja, ulazi u prihode i oporezuje se (?!), dok za to vrijeme tovna telad i junad (velikom većinom uvozna) ostvaruju potporu i po nekoliko puta zbog kratkog obaveznog držanja.
Ako ne želimo gledati nastavak negativnih trendova u govedarstvu, okrenimo se UZGOJU i dajmo svesrdnu institucionalnu, stručnu, organizacijsku i financijsku potporu uzgoju vlastite teladi, junica i krava – višestruko će nam se vratiti kroz povećanje BDP-a”, poručuju danas mladi, sve redom vrsni uzgajivači, kojima je predsjednik Danijel Horvatić.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime