Mladi su, ali njihovo srce je veliko

0
Komunalac add

Učenici Srednje škole Vrbovec sudjelovali su u nekoliko volonterskih akcija kojima su naglasili važnost humanosti, solidarnosti, održivog razvoja i inkluzivnog društva. Pomagali su sastavljati namještaj u novosagrađenom Centru za pružanje socijalnih usluga u zajednici, pomagali su tijekom redovite akcije dobrovoljnog darivanja krvi te su sudjelovali u pošumljavanju koje je provodila Šumarija Vrbovec.

Četiri dana su učenici 1. razreda strojarskih zanimanja sa svojim nastavnicima praktične nastave Marijanom Gaščićem i Draženom Bencetom pomagali sastavljati namještaj u novosagrađenoj zgradi Centra za pružanje socijalnih usluga u zajednici u Vrbovcu. Evo što o svojem iskustvu kažu učenici 1. c i 1. d razreda.

Volontirati mi je bilo zabavno. Zanimljivo mi je bilo sastavljati ormare. Podržavam i cijenim rad Crvenog križa. I u svoje slobodno vrijeme volim pomagati drugima – kaže Luka Kluković.

Kad sam volontirao, bilo je super. Svi su bili ljubazni prema nama. Bilo mi je zabavno jer smo sastavljali namještaj, a meni je otac stolar pa sam s takvim stvarima odrastao. Jako volim pomagati zato što vjerujem da ako ja nekome pomognem, možda će meni netko pomoći kasnije. Ne volim se hvaliti, ali kod kuće sam dosta vrijedan i često pomažem u svakodnevnim poslovima – dodaje Martin Keliš.

Volontiranje mi je bilo zanimljivo i lijepo je bilo pomagati sastavljati namještaj. Volio bih da ima više ovakvih akcija volontiranja kako bismo češće mogli pomagati drugima – ističe Matej Abramović.

Bilo mi je odlično. Stekao sam neka nova znanja i vještine. Volim pomagati, pomažem onima kojima je to potrebno, ali također i drugim ljudima. Pomažem svojim roditeljima kod kuće. Na primjer, majci pomažem u kućanskim poslovima, a ocu oko popravljanja auta, košnje dvorišta i slično – nadovezao se Dominik Bubnjar.

Pomagati u Crvenom križu nam je dobro došlo i kao mala promjena, a i bilo mi je lijepo to raditi. O radu takvih udruga mislim sve najbolje jer oni  tako pomažu ostalim ljudima kojima je potrebna pomoć. Volim pomagati i u privatnom životu jer znam da je onda drugima lakše.  Dobro nam je  došlo volontiranje i zbog toga jer smo se mi učenici još više međusobno družili, a  i družili smo se više i s nastavnikom praktične nastave. Također smo upoznali neke nove ljude koji isto tako sudjeluju u opremanju ovog Centra. Organizacija obroka, pića i rada je bila super. Rado bih još barem jednom išao tamo volontirati – naglašava Dean Vranko.

Pomaganje u Crvenom križu je bilo vrlo uzbudljivo, naučili smo mnogo novih i važnih stvari. Mislim da je Crveni križ jako bitna udruga zato što pomaže potrebitim ljudima. Čak su nam osigurali hranu i piće – priča nam Vedran Mijatović.

Nakon te akcije, u redovnoj godišnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi Crvenog križa Vrbovec pomagali su Korina Kralj i Ivan Radić, učenici 3. razreda zanimanja prodavač. Tamo su imali priliku pobliže se upoznati s važnošću darivanja krvi koju nije moguće proizvesti na umjetan način. Osim što darivatelji ovim humanim djelom potvrđuju svoj altruizam, oni također pomažu i sebi jer je redovito davanje krvi povezano s manjim rizikom od infarkta, a i doprinosi većem osjećaju samopoštovanja.

Jako mi se svidjelo volontirati u Crvenom križu i nadam se da će mi se pružiti još prilika za to, a isto tako bih u budućnosti htjela donirati krv i tako spasiti nečiji život – rekla je Korina Kralj.

Srednjoškolci su također sa svojim nastavnicima sudjelovali u pošumljavanju dijela šume Novakuša, koje je provodila Šumarija Vrbovec. Time su još više osvijestili važnost ove djelatnosti za opstanak mnogih živih bića, uključujući i čovjeka.

Ove aktivnosti provedene su u organizaciji Volonterskog kluba SŠ Vrbovec koji je osnovan u sklopu Erasmus + projekta pod nazivom Školska motiva(k)cija. Cilj ovakvih aktivnosti nije samo razvijanje solidarnosti i društvene uključenosti, već i razvoj osobnih potencijala svih sudionika.

Kako je sve to izgledalo, možete detaljnije pogledati u sljedećem videu.

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime