Brojni uspjesi mlade vrbovečke umjetnice Valerije Jakuš

0
Komunalac add

Mlada vrbovečka umjetnica Valerija Jakuš gostujući u našem programu pobliže nas je upoznala sa svojim stvaralaštvom. Otkrila je ponešto o sebi, o brojnim uspjesima, čime se trenutno bavi te koji su joj budući planovi.

Valerija je rođena 1992. godine u Zagrebu. Diplomirala je kiparstvo u klasi profesora Petra Barišića na Nastavničkom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2017. godine. Dobitnica je vrijednih nagrada za svoj umjetnički rad. Jedna od njih je nagrada na XIII. trijenalu hrvatskog kiparstva 2018. godine i Rektorove nagrade 2016. godine za individualni znanstveni i umjetnički rad “Život ispod Sunca” koji je osmišljen i proveden kao volonterski projekt likovnih radionica za djecu i mlade u Omladinskom centru Srebrenica.

Izlagala je na desetak skupnih izložbi od kojih valja istaknuti XIII. trijenale hrvatskog kiparstva, 34. salon mladih, 17. međunarodnu izložbu “Minijature”, a samostalno izlaže od 2018. godine. Sudjeluje na likovnim kolonijama i festivalima, a ove je godine u srpnju uspjeh ostvarila i na Festivalu skulptura u pijesku u Loparu gdje je s Medardom Pack osvojila 2. mjesto za skulpturu “Crvena kraljica”. Prošle je godine na istom festivalu osvojila 1. mjesto uz Petra Popijača.

Ispričala nam je kako je proces izrade skulpture od pijeska izgledao. – Četiri dana na suncu na plaži borili smo se s pijeskom. Radili smo s lopatama. U pitanju su ogromne dimenzije, problem je i taj što se pijesak urušava pa ga je potrebno namočiti, natabati. Fizički je dosta naporno, ali inače to je jako ispunjavajući rad. Doživljavam ga kao igru u pijesku, samo što ne radimo male kule od kantica, nego mega skulpture. Bilo je uistinu lijepo sudjelovati – istaknula je Valerija.

Uz profesionalni umjetnički rad bavi se i edukacijom likovne kulture, radi kao voditeljica likovnih radionica u mnogobrojnim institucijama, muzejima, centrima, domovima za djecu i udrugama u Hrvatskoj i inozemstvu. Također, sudjeluje u aktivnostima Vrbovečke udruge mladih unutar koje volontira kao voditeljica likovnih radionica za mlade te aktivnostima udruge Artoratorij. Od 2018. do 2020. godine radila je kao učiteljica pripravnica likovne kulture u osnovnoj školi Poliklinike SUVAG. Živi i stvara na relaciji Zagreb – Vrbovec.

Jedan od radova u sklopu izložbe “Artoratorij izlaže”, otvorene sredinom srpnja u Ulici Matije Gupca 3, je i Valerijin. Kako sama autorica kaže, sastoji se od tri artefakta koji čine jednu cjelinu, a pozadinska priča opisuje kreativni proces oslobađanja od nekih nametnutih društvenih uloga i očekivanja. – Ovaj je rad zapravo potaknut, na neki način, egzistencijalnom krizom prilikom nepronalaženja posla. Kada sam odlučila javljati se na natječaje i tražiti posao shvatila sam da imam umjetnički životopis, a ne neki profesionalni koji se traži pri apliciranju za posao. Pri pisanju tog obrasca, shvatila sam da se ja ne uklapam u tu strukturu te da ne želim, na neki način, biti dio tog sustava. Spontano sam napravila skicu za rad koji govori o oslobađanju od nametnutih očekivanja i struktura – pojasnila je Valerija.

Trenutno radi punom parom na pripremama za nadolazeće izložbe, a otkrila je da je u planu uskoro održavanje Festivala skulptura od slame u Vrbovcu. Potaknuta vlastitim iskustvom, poziva mlade i djecu da se uključe u aktivnosti Vrbovečke udruge mladih kao i u aktivnosti i radionice udruge Artoratorij. – Mnogo organizacijskih, komunikacijskih, radnih i ostalih vještina i navika mladi mogu steći sudjelovanjem u aktivnostima ovih udruga. One im pružaju jedan zdrav način rada u prijateljskom okruženju. Također, kreativne radionice djeci nude sadržaje, tako da je veoma korisno da malo zamijene igrice i mobitele upravo na taj način te da prošire svoje vještine. Kreativni proces otvara pogled na život – poručila je na kraju Valerija.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime