Mjesec hrvatske knjige – gostovanje Mire Gavrana

0
Komunalac add

Korana Kovačić Abramović

Mjesec hrvatske knjige u Vrbovcu otvoren je 18. listopada gostovanjem književne zvijezde. U Narodnoj knjižnici pred brojnom čitalačkom publikom dramatičar i najprevođeniji hrvatski književnik Miro Gavran predstavio je svoj najnoviji roman „Nekoliko ptica i jedno nebo“, koji ne silazi s liste najčitanijih naslova. 

Autor je svoj roman utemeljio na zbiljskom događaju s početka 20. stoljeća, iz vremena velike gladi u Hercegovini tijekom Prvog svjetskog rata. – Roman „Nekoliko ptica i jedno nebo“ govori o jednoj doista povijesnoj akciji, koja se dogodila prije sto godina, kada je 1917.  fra Didak Buntić, koji je povijesna osoba, poveo akciju spašavanja gladne djece jer je dvije godine zaredom bila suša, žene i djece su umirali od gladi, dok su svi muškarci bili na ratištu. Buntić je pokrenuo humanitarnu akciju kojom je 17 tisuća djece prevezeno vlakovima u Slavoniju i Srijem. I naravno moja priča na jedan romaneskni način pripovijeda o jednom dječaku od 14 godina i jednoj djevojčici od 13 godina, koji ulaze u taj prvi vlak koji je krenuo s mostarskog kolodvora. Tu su naravno još i mnogi drugi bitni junaci romana. U knjigu uvodim i jednu paralelnu priču koja se događa 80-ih i 90-ih godina i koja veže Slavoniju, Zagreb i Hercegovinu. Tako je nastao jedan neobičan roman, koji je u nepunih godinu dana doživio tri izdanja, što je vrlo neobično za naše nesretne nakladničke prilike. Prigrlili su ga i čitatelji i kritičari. Dogodi mi se na književnim susretima da se pojavi netko tko kaže da su njegova baka, djed ili pradjed bili u tom vlaku – rekao je Miro Gavran.

 

Jedan od najplodnijih hrvatskih književnika piše i za djecu i mlade, a 2016. bio je nominiran za prestižnu svjetsku nagradu Hans Christian Andersen, za ukupan doprinos stvaralaštvu na području dječje knjige.  – Volim povremeno pisati za djecu. Nakon velike stanke od devet godina napisao sam roman „Ljeto za pamćenje“ o dječaku i njegovom djedu, gdje opet imam jednu dvostruku ljubavnu priču, kada se djed zaljubi u jednu gospođu, a dječak u njezinu unuku, pa čitamo kako ljubav doživljavaju mladi, kako stariji. Taj roman mi je donio nagradu „Mato Lovrak“ koji se dodjeljuje za najbolji roman za mlade napisan na hrvatskom jeziku. Bio sam naravno sretan kad su me nominirali i za Andersenovu nagradu, jer je to bilo priznanje za sve što sam dotada napisao za mlade. Djeca vole čitati te knjige, neke od njih imaju i po deset izdanja. Drago mi je da su ljudi koji se bave dječjom književnošću zaključili da moj rad ima neku vrijednost i da su me nominirali za tu prestižnu nagradu – pojasnio je.

Prema njegovim dramama i komedijama postavljeno je oko 300 kazališnih predstava diljem svijeta, koje je vidjelo preko tri milijuna ljudi. Pokrenuo je i svoj putujući Teatar Gavran.  – Kazalište je velika ljubav, uz njega sam vezan i završenim studijem dramaturgije. Supruga mi je glumica, sin glumac. Teatar Gavran slavi 15 godina postojanja. Trenutno igramo pet predstava, od kojih neke imaju i preko sto izvedbi. Početkom iduće godine premijerno ćemo izvesti i novu predstavu prema mom starom tekstu „Sve o ženama“ , u novoj mladoj glumačkoj postavi. Inače, u svijetu trenutno igra oko 55 mojih predstava. Lijepi je osjećaj kada ono što radiš dopire do ljudi, bilo to u Parizu, Vilniusu, Kopenhagenu,Pragu, ili Bratislavi. To je za mene kao autora veliko priznanje kada vidim da ono što sam napravio nije ostalo u nekoj ladici, već da junaci koje sam stvorio šeću po sceni – zaključio je Gavran.

Program Mjeseca hrvatske knjige u Narodnoj knjižnici Vrbovec nastavlja se 8. studenog predstavljanjem knjige „Tragom identiteta južnomoravskih Hrvata“ profesora  Alojza Jembriha, dok će mjesec zatvoriti 15.studenog Tomislav Perko putopisnim predavanjem „Sedam godina na cesti“ i promocijom knjige „Tisuću dana ljeta“.

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, manifestacije koja već dva desetljeća promiče čitanje kao društvenu vrijednost, Narodna knjižnica Vrbovec sve do 15.studenog nudi bogat program.

Cijeli se mjesec u knjižnici može pogledati  izložba „Smiješak, čitajte…“, putujuća izložba nagrađenih fotografija s natječaja Hrvatskog čitateljskog društva. Svakog ponedjeljka od 17 sati u knjižnici će se održavati Pričaonice za predškolce.

Tijekom mjeseca, knjižnica nudi besplatan upis za sve učenike prvih razreda, te vraćanje zaboravljenih knjiga bez naplate zakasnine. 

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime