Mjere za privlačenje novih investicija u Vrbovec

0
Komunalac add

Peta sjednica Gradskog vijeća grada Vrbovca održat će se u srijedu, 13. prosinca. Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj na sjednici će predložiti vijećnicima donošenje Mjera za privlačenje novih investicija u Vrbovec, kojima Grad prvi put daje neposrednu financijsku potporu vrbovečkim poduzetnicima i obrtnicima.

Prva se mjera odnosi na komunalnu naknadu. Predviđa se oslobođenje od 100 % u prvoj godini, 50 % u drugoj i 30 % u trećoj godini za sve nove građevine u kojima će se obavljati proizvodna/prerađivačka, informatička, poljoprivredna ili turistička djelatnost. Za sve nove objekte u kojima će se obavljati trgovačka/uslužna djelatnost, predviđa se oslobođenje od komunalne naknade u iznosu od 50 posto.

U sklopu druge mjere, koja se odnosi na komunalni doprinos, sve nove građevine u kojima će se obavljati proizvodna/prerađivačka, informatička, poljoprivredna ili turistička djelatnost, bit će oslobođene komunalnog doprinosa u iznosu od 75 posto. Oslobođenje od 40 posto predviđa se za sve nove objekte u kojima će se obavljati trgovačka/uslužna djelatnost. Za građevine namijenjene obavljanju vjerskih i zdravstvenih djelatnosti, predviđeno je oslobođenje od 50 posto.

Treća je mjera sufinanciranje troškova komunalne i poduzetničke infrastrukture za investitore. U prijedlogu Proračuna za 2018. godinu osigurano je 600.000 kuna za sufinanciranje troškova komunalne i poduzetničke infrastrukture. Infrastruktura će se sufinancirati svim novim ulagačima u Vrbovec, ali i svim postojećim poduzetnicima i obrtnicima koji će u 2018. ulagati u novu infrastrukturu u svojim pogonima ili objektima. Grad Vrbovec ovom mjerom sufinancirao bi do 50 posto troškova, a najviše do 100.000 kuna po poduzetniku.

Sufinanciranje poljoprivrede četvrta je mjera, u sklopu koje su predviđene potpore za krave prvotelke i potpore u naplati kontrole mliječnosti kod krava i koza.

Zadnja, peta mjera, odnosi se na Povećanje dostupnosti zemljišta u zonama za investitore. Raspoloživost zemljišta u gospodarskim zonama po konkurentnim cijenama možda je i najveća prepreka razvoju Vrbovca. Plan je nove vrbovečke vlasti sklopiti predugovore o prodaji s vlasnicima zemljišta u gospodarskim zonama. Svi vlasnici koji sklope takav predugovor bit će oslobođeni plaćanja komunalne naknade na neizgrađeno građevinsko zemljište u gospodarskim zonama.

„Da bismo privukli investitore i investicije u Vrbovec mi moramo biti konkurentni. Moramo nuditi bolje ili barem iste uvjete kao i gradovi u našem okruženju. Nitko neće doći i uložiti u naš grad, ako su zemljište i davanja kod nas veći i skuplji od cijena u našem susjedstvu. Ove mjere su početak borbe za nova radna mjesta i bolji život u Vrbovcu“, izjavio je gradonačelnik Denis Kralj.

„Važno je istaknuti i kako su mi u kreiranju mjera za investitore pomogli partneri u Gradskom vijeću. Zato velika hvala HSS-u, Nezavisnoj listi Hrvoja Herčeka i Laburistima s kojima zajedno radim na rješenjima za pokretanje našeg grada“, zaključuje Kralj.

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime