Mir i dobro – visoke kazne za nedopuštenu prodaju i upotrebu pirotehnike

0
Komunalac add

U blagdansko vrijeme, Policijska postaja Vrbovec već tradicionalno provodi akciju “Mir i dobro”. Posebnu će pozornost posvetiti sprječavanju nedopuštene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava. Poruka akcije je da pirotehnička sredstva nisu igračke, već eksplozivna sredstva te se posebno apelira na roditelje da djeci ne kupuju pirotehniku i ne dozvole im da ju koriste sami i bez nadzora. Eksplozija pirotehnike u blizini tijela najčešće izaziva ozljede šaka, prstiju, lica i očiju.

Pirotehniku I. kategorije ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina. Pirotehniku II. i III. kategorije, s  većom količinom eksplozivnih tvari, smiju koristiti samo osobe starije od 18 godina. Pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije smiju se prodavati od 15. prosinca do 1. Siječnja, a upotrebljavati od 27. prosinca do 1. siječnja.

Zakon predviđa visoke kazne za prodaju pirotehnike na nedopuštenim mjestima ili osobama kojima se ne smije prodavati. Predviđena je novčana kazna u iznosu od 10.000 do 30.000 kuna. Oni koji koriste pirotehnička sredstva u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi bit će kažnjeni u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna.

Novost je da je prema Zakonu o zaštiti životinja zabranjeno bacanje petardi ili drugih pirotehničkih sredstava na životinje, za što je propisana kazna od 10.000 do 30.000 kuna.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime