Milorad Milenković novi predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec

0
Komunalac add

Hrvatski časnički zbor Vrbovec održao je izbornu Skupštinu u Gradskoj vijećnici na kojoj je bilo prisutno 34 člana. Skupštini su nazočili: predsjednik Zajednice udruga HČZ ZU Igor Majetić, predsjednik HČZ Zagrebačke županije Zoran Palčić, predsjednik HČZ Samobor i Sveta Nedjelja Stanko Garašić i Josip Mahović – Pini, članovi Izvršnog odbora HČZ Novska Branko Brozović i Ivan Bilić, viša stručna suradnica za socijalnu skrb i hrvatske branitelje Zagrebačke županije Draženka Haludek, članovi HVIDR-e Vrbovec Damir Majstorović i Darko Zeljak, načelnica općine Gradec Ljubica Ambrušec i predsjednik Općinskog vijeća Dubrava Darko Rajtar.

Skupštinu je otvorio predsjednik Marijan Plahutar, a kasnije je skupštinom predsjedavao Danko Uroić u društvu: Ivana Smerečinskog i Zdravka Jurovića. Skupštinari su uvodno jednoglasno usvojili Poslovnik o radu Skupštine.

Izvješće o radu za 2023. godinu podnio je tajnik Sandi Knežević. U 2023. godini tradicionalno su obilježeni značajni datumi iz Domovinskog rata: 28. obljetnica VRO Bljesak 1. Svibnja u gradskim i općinskim središtima vrbovečkog kraja u kojima su podignuti spomenici poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije u Svetom Ivanu Zelini, obilježavanje 32. obljetnica ustrojavanja 51. samostalne bojne HV Vrbovec, sjećanje na preminulu Nevenku Topalušić, komemoracija povodom 32. obljetnice operacije Orkan 91 (Vrbovec, Dubrava,spomen obilježje Trokut Novska, Subocka), komemoracija za poginule pripadnike vrbovečke 51. samostalne bojne.

HČZ Vrbovec je sudjelovao u obilježavanje značajnih državnih praznika i blagdana: Dana državnosti 30. svibnja u Vrbovcu, Gradecu i Dubravi, Dana antifašističke borbe 22. lipnja u Vrbovcu, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Vrbovcu, Dubravi i Gradecu, 5. kolovoza uz potporu grada Vrbovca i Turističke zajednice grada Vrbovca, Dana svih Svetih u Vrbovcu, Gradecu i Dubravi, te na grobljima u Farkaševcu, Rakovcu i Preseki, Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvuVukovara i Škabrnje 18. studenoga u Vrbovcu, Dubravi, Gradecu, Farkaševcu, Preseki i Rakovcu.

Dana 27. listopada kao uvod u Komemoraciju na Trokutu-Novska-Subocka održano je predavanje na temu Domovinski rat za učenike Osnovne škole Gradec i Osnovne škole Krunoslava Kutena iz Vrbovca. Predavanje učenicima održali su umirovljeni bojnik Milorad Milenković i umirovljeni satnik Zdravko Jurović. Sudjelovanje 11 članova HČZ Vrbovec na Susretima “Istra 2023.” koji predstavljaju jednu od središnjih godišnjih događanja na razini Zajednice udruga Hrvatskog časničkog zbora, provedeni su u Puli, 2. i 3. lipnja 2023. U spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, u suradnji s općinom Gradec i DVD Haganj organizirao je 6. kolovoza Memorijal „Kovačević – Filipčić” i 13.Kup DVD-a Haganj. Uz nazočnost učenika, nastavnika i ravnatelja vrbovečkih Osnovnih škola Krunoslava Kutena i Marije Jurić Zagorke, predstavnika gradskih predstavničkih i izvršnih vlasti te predstavnika vrbovečkih braniteljskih i antifašističkih udruga održana je komemoracija za četrnaestoro nedužnih civila strijeljanih dana 27. studenog prije 80 godina. Komemoracija je započela “satom povijesti” koji je vodio vrbovečki novinar Dragutin Vicković istakavši detalje i okolnosti koje su dovele do pogubljenja nedužnih civila od strane njemačke vojske. Skupina prijatelja iz Vrbovca i okolice i članovi Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec dana 3. rujna odali su počast svojem prijatelju i ranijem članu udruge brigadiru i pilotu Vladimiru Šumanovcu na Gradskom groblju u Puli.

HČZ Vrbovec je nastavio suradnju s drugim braniteljskim udrugama: 24. lipnja u organizaciji UHVIDR-a Ivanić-Grad održana je 10. fišijada u sklopu projekta „Branitelji gradu” u Ivanić-Gradu, sudjelovanje na Danu branitelja grada Novske 28. lipnja, sudjelovanje na 1. kotlovinijadi dana 27. kolovoza u organizaciji Udruga branitelja općine Križ, sudjelovanje na 7. gulašijadi u organizaciji mjesne HVIDRA-e dana 8. rujna u Kloštar Ivaniću te sudjelovanje na komemoraciji za poginule branitelje u Pakracu dana 6. listopada. U kulinarskim vještinama su se istaknule Valentina Banovac i Ljiljana Dubravec koje su osvajale prva ili druga mjesta.

Članovi HČZ Vrbovec sudjelovali su u obilježavanju Dana grada Vrbovca (15.  lipnja), Dana općine Dubrave (9. lipnja), Dana općine Gradec (17. rujna).U Gradecu je tada proslavljena 30. obljetnica Općine i blagdan Uzvišenja sv. Križa Župe Ranjenog Isusa. Na Svečanoj sjednici Općine Gradec za počasnog građanina Općine Gradec proglašen je umirovljeni bojnik Milorad Milenković. Sudjelovanje na 3. memorijalu Vilko Sever u Novoj Kapeli dana 20. kolovoza te na Adventu u Farkaševcu 9. prosinca 2013. godine.

Ostale aktivnosti bile su priprema obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, članovi HČZ Vrbovec ispolirali su spomen obilježje Hrvatska kocka, izrađeni su novi križevi i postavljeni na mjestu stradavanja pripadnika 51. samostalne bojne u Subockoj, izrađeni su kalendari HČZ Vrbovec za 2024. godinu za sve članove Udruge te pružanje organizacijske pomoći i sudjelovanje članova Udruge na sahranama preminulim hrvatskim braniteljima na našem području.

Knežević je zaključno naglasio da je HČZ Vrbovec tijekom 2023. godine proveo sve planirane aktivnosti. – U provedbi svih aktivnosti imali smo veliku pomoć Grada Vrbovca, Zagrebačke županije i općina Farkaševac, Dubrava i Gradec na čije smo se objavljene natječaje za financiranje udruga javili i dobili potrebna financijska sredstva. Sa zadovoljstvom možemo konstatirati da smo sve aktivnosti tijekom 2023. godine proveli na zavidnoj razini. Na kraju, želimo se posebno zahvaliti gradonačelniku grada Vrbovca Denisu Kralju, njegovom zamjeniku Marku Beloševiću, načelnici općine Gradec Ljubici Ambrušec, načelniku općine Dubrava i saborskom zastupniku Tomislavu Okroši, načelniku općine Farkaševac Matiji Capaku, načelnici općine Rakovec Brankici Benc i načelniku općine Preseka Martinu Martiću i njihovim suradnicima na pruženoj potpori i zajedničkom sudjelovanju u nizu aktivnosti tijekom godine, te članovima Udruge na angažmanu i doprinosu u provedbi plana i programa Udruge tijekom 2023. godine. Također, zahvaljujemo se Radio Vrbovcu koji je putem etera i svoje web stranice popratio naše aktivnosti, kao i portalima Prigorski hr i Portalu 01 – istaknuo je Knežević.

Blagajnik Dragutin Dubravec je podnio Financijsko izvješće za 2023. godinu. Pri tome je naveo da je prijenos sredstava iz 2022. godine bio u iznosu od 2.093,94 eura, a prihodovna strana je  iznosila 6.840,84 eura koja su dobivena od Zagrebačke županije, grada Vrbovca te općina Dubrava i Gradec. Sveukupni prihodi u 2023. godini su iznosili 8.523,94 eura, a rashodi su bili 6.840,84 eura. Izvješće Nadzornog odbora podnio je predsjednik Branko Gačak, koji ujedno obavlja poslove glavnog tajnika Hrvatskog časničkog zbora – Zajednica udruga, koji je istaknuo da je financijsko-materijalno poslovanje bilo u skladu sa Statutom i zakonskim propisima. U ime Časnog suda izvješće je podnio Danko Uroić koji je konstatirao da nije bilo stegovnih postupaka niti postupanja u 2023. godini.

Sandi Knežević je prezentirao Plan rada i Financijski plan za 2024. godinu s projekcijom za 2025. godinu. U Planu rada u 2024. godini aktivnosti su i dalje usmjerene na obilježavanje značajnih datuma iz Domovinskog rata, značajnih državnih blagdana, osposobljavanje i druženja časnika – članova na razini ZU HČZ RH i SU HČZ Zagrebačke županije, suradnja s drugim braniteljskim udrugama te razvijanje suradnje s tijelima lokalne samouprave. Istaknuto je djelovanje i povezivanje braniteljske populacija na prostoru bivše općine Vrbovec. Cilj je u idućoj godini pojačati suradnju sa Srednjom školom Vrbovec i osnovnim školama na našem području provedbom predavanja tema iz Domovinskog rata i više sudjelovanja učenika prilikom komemoracija, a za što HČZ Vrbovec ima sve uvjete i stručne i pedagoške.  U Financijskom planu za 2024. godinu predviđeni su prihodi i rashodi u iznosu od 9.700,00 eura, a za 2025. godini projekcija iznosi 10.700,00 eura kada će se obilježiti 30. obljetnica VRA Bljesak i Oluja. Sva izvješća su bila jednoglasno usvojena od strane članova HČZ-aVrbovec.

Na Skupštini su bili razriješeni predsjednik, članovi Izvršnog odbora, Nadzornog odbora i Časnog suda kao i likvidator. Za novog predsjednika bio je izabran Milorad Milenković, a za članove Izvršnog odbora: Marijan Plahutar, Dragutin Dubravec, Danijela Cvetko i Danko Uroić. Članovi Nadzornog odbora su: Branko Gačak, Denis Tupek i Vjekoslav Mikovec, a članovi Časnog suda su: Zdravko Jurović, Milenko Ivošević i Stjepan Bureš. Za likvidatora je izabran Milorad Milenković. Cjelokupno novo čelništvo je izabrano jednoglasno od strane svih članova s pravom glasa. Skupštinari su donijeli odluku da godišnja članarina u 2024. godini i dalje iznosi 10,00 eura koja se mora uplatiti do 1. lipnja tekuće godine.

Pozdravne govore održali su: predsjednik dubravskog Općinskog vijeća Darko Rajtar,  načelnica općine Gradec Ljubica Ambrušec, predstavnik HVIDR-e Vrbovec Damir Majstorović, predsjednik HČZ Samobor i Sveta Nedjelja Stanko Garašić, viša stručna suradnica Draženka Haludek i predsjednik Zajednice udruga HČZ ZU  Igor Majetić. Svi govornici su odredom pozdravili uspješno djelovanje HČZ Vrbovec te čestitalo novom rukovodstvu na izboru i zaželjeli im daljnji uspješan rad.

Na svečanoj sjednici predsjednik Milorad Milenković i Marijan Plahutar su dodijelili plakete za poseban doprinos i potporu u radu i ostvarivanju temeljnih ciljeva HČZ Vrbovec: Damiru Rubenčiću (posthumno), Dubravku Smolecu (posthumno), stožernom brigadiru u miru Rozariju Rozgi, brigadiru u miru Branku Gačku, posthumno bojniku Ivanu Jankoviću te Gradu Lipiku. Priznanja su bila uručena: naredniku Stjepanu Kneževiću (posthumno), Zvjezdani Tupek, Ivici Buhinu, Ivanu Jurkoviću i Branku Stipiću, a zahvalnice Radiju Vrbovcu, Dubravi busu i UDVDR-i Slatina. U ime svih nazočnih emotivno se obratila i zahvalila Sandra, sestra poginulog hrvatskog branitelja Damira Rubenčića.

Poslije održane svečane sjednice HČZ Vrbovec je za sve članove i goste organizirao prigodni domjenak u Vinskom domu u Vrbovcu.

 

 

 

Zdenko Brezarić

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime