Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u RH

0
Komunalac add

Međunarodni dan civilne zaštite obilježava se 1. ožujka, kada je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1990. godine proglasila taj datum Međunarodnim danom civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi.

Ujedno je to datum obilježavanja i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, koji se u RH obilježava od 1992. Odlukom Vlade RH o proglašenju Dana civilne zaštite Republike Hrvatske te je isti definiran Zakonom o sustavu civilne zaštite.

KLJUČNE KOMUNIKACIJSKE PORUKE:

  • Donesena Strategija upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. godine – prvi takav dokument koji usmjerava aktivnosti i ulaganja u sve faze upravljanja rizicima, od preventive, pripravnosti i odgovora kako bi postigli zacrtani cilj – Republiku Hrvatsku otporniju na katastrofe.
  • Uloženi veliki napori kako bi raseljenim osobama iz Ukrajine omogućili što bolji prihvat, zbrinjavanje i potpunu integraciju u društvo – ratna događanja u Ukrajini i raseljavanje ukrajinskog stanovništva, još su jednom pokazali izuzetno važnu ulogu Ravnateljstva civilne zaštite, ali i cijelog sustava civilne zaštite u kriznim situacijama.
  • Nedavni potres u Turskoj, potvrdio je važnost međunarodnog doprinosa u pružanju pomoći u ovakvim katastrofama. Republika Hrvatska je među prvim zemljama ponudila pomoć šaljući modul za urbano traganje i spašavanje Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, koji su uložili nadljudske napore tragajući za preživjelima u području Hataya.
  • Razminiranje hrvatskih površina i protuminsko djelovanje jedan je od prioriteta Republike Hrvatske na području sigurnosti – Preostalih 6 županija bit će razminirano do ožujka 2026. godine, što je u skladu s obvezama Ottawske konvencije i time bi se u potpunosti otklonila realna zapreka gospodarskog rasta i potpune normalizacije života u tim područjimaOstvarit ćemo krajnji cilj – Hrvatska bez mina.
  • Veliko priznanje dobio laboratorij za eksplozivne atmosfere koji je izabran među 6 najboljih u svijetu, što je značajno međunarodno priznanje našim stručnjacima na području rada s eksplozivnim atmosferama.
  • I dalje je fokus na povlačenju sredstava iz projekata EU-a, kako bi sustav civilne zaštite podigli na još višu razinu (u tijeku je provedba 19 projekata).
  • Daljnje aktivnosti podizanja svijesti o smanjenju rizika od katastrofa, razvijanja sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama, opremanja i osposobljavanja operativnih snaga, uspostave helikopterske potpora sustavu civilne zaštite, izgradnje i opremanja Nacionalnog nastavnog središta civilne zaštite, novog modernog Operativnog centra civilne zaštite te pet regionalnih centara civilne zaštite, bit će prioritet daljnjeg rada Ravnateljstva civilne zaštite.

 

Komunikacijske poruke – dan civilne zaštite

Dan CZ plakat

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime