Međunarodna suradnja učeničkih zadruga Zagrebačke županije u Rumunjskoj

0
Komunalac add

Učenice Srednje škole Vrbovec Maja Grubešić (1.a) i Nives Biškupec (3. g) u pratnji voditeljice kreativnih sekcija UZ Vida Ane Dobraš sudjelovale su u projektu Međunarodne suradnje učeničkih zadruga Zagrebačke županije i Hrvata u Rumunjskoj, u organizaciji Darinke Balen, više savjetnice za odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije. Zadrugari Zagrebačke županije sa svojim su voditeljima od 29. svibnja do 3. lipnja posjetili su školu, učenike i učitelje dvojezične rumunjsko-hrvatske gimnazije u Karaševu u Rumunjskoj i tamo stekli brojna nova prijateljstva, poznanstva, praktične vještine izrade različitih predmeta i ukrasa na radionicama.

U utorak 30. svibnja u organizaciji Zajednice Hrvata u Karaševu proslavili su Dan državnosti Republike Hrvatske. – Proslavu smo započeli svetom misom u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a nastavila se na pozornici koncertom klape Levanda. U četvrtak 1. lipnja posjetili smo prijestolnicu Banata grad Temišvar, a ujedno i ovogodišnju prijestolnicu kulture, kojeg zbog arhitekture još nazivaju i „mali Beč“. U blizini Temišvara posjetili smo i selo-gradić Rekaš i upoznali se i s rekaškim Hrvatima – rekla je Ana Dobraš, voditeljica zadruge UZ Vida.

UZ Vida imala je dvije radionice u sklopu projekta suradnje, ukrasi od knjiga čime su željeli pokazati prenamjenu starih i dotrajalih knjiga i pokazati jednu od mogućnosti recikliranja, i radionicu Izrada privjesaka macramé tehnikom gdje su prisutni mogli izvježbati motoriku i pokazati vještinu rada svojih prstića. – Naše učenice, Maja i Nives pokazale su strpljivost i znanje obzirom da su radionice vodile same, uz malu asistenciju svoje mentorice i voditeljice. Prilika je to i njima da se okušaju u nečem novom. Domaćini su nas zadnji dan počastili svojim radionicama, vezenjem i tradicionalnim plesovima u kojima smo uživali – istaknula je Dobraš koja je cijelo iskustvo proglasila predivnim.

Cijelo iskustvo bilo je predivno. Naglasak stavljamo na razmjenu iskustva, novih znanja, a najviše od svega stjecanju novih prijateljstava i suradnje. Zahvaljujemo se ovim putem roditeljima koji nas podržavaju, nastavnicima i nastavnicama naše škole koji imaju razumijevanju za učenike koji sudjeluju na ovakvim aktivnostima, našoj ravnateljici koja podržava naš rad i našim učenicima kuharima i njihovom voditelju prof. Zdravku Benediku koji su za put ispekli 400 kiflica i 12 pera. Nadamo se da će ovakvih putovanja biti više, a našim mladim zadrugarkama zahvaljujem kao mentor na strpljivosti i prezentiranju Srednje škole Vrbovec, grada i zadruge – poručila je Ana Dobraš.

(Tekst: Ana Dobraš, Srednja škola Vrbovec)

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime