Mato Jelić: “Razvrstavanjem otpada građani mogu utjecati na cijenu”

0
Komunalac add

Komunalac Vrbovec u četvrtak je objavio informaciju kako građane uskoro očekuje povećanje cijene odvoza otpada. Nove cijene javne usluge sakupljanja otpada očekuju se od 1. ožujka 2022. godine.

Na snagu je stupio Novi zakon o gospodarenju otpadom koji propisuje novosti u sustavu sakupljanja otpada. Zbog sve većeg porasta troškova sakupljanja i zbrinjavanja komunalnog otpada, primorani smo podići cijenu usluge, naglasio je gostujući u našem programu direktor Komunalca Mato Jelić. –Cijenu usluge moramo podići kako bi pokrili materijalne troškove našeg poslovanja, samo nafta nam je porasla oko 30 tisuća kuna više mjesečno, održavamo važnu i skupu opremu, oko 200 tisuća kuna godišnje košta nas zbrinjavanje plastike koju besplatno pokupimo, troškovi su znatno porasli i cijenu moramo podići. Cijena će biti 10 do 20 kuna veća, ovisno o broju predaja otpada. Najviše će cijena porasti do 30 posto. Znam da je to nepopularna odluka, no ako se ne uspijemo tržišno regulirati riskiramo odlazak u stečaj i onda će tu uslugu vršiti netko drugi po još većim cijenama od naših – rekao je Jelić te naglasio kako će konačan cjenik usluga biti objavljen nakon odluke Gradskog vijeća.

Novi cjenik će poticati razvrstavanje otpada. Mi smo dosad imali jako nisku cijenu sakupljanja otpada i vrlo malu razliku između dva i četiri odvoza. Cijena će se kao i dosad sastojati od fiksnog dijela i varijabilnog dijela. Za stanovništvo smo predložili cijenu od 55 kuna fiksnog dijela i 70 kuna za pravne osobe. Sve dalje će ovisiti o broju predaja otpada. Prema zakonu, nakon odluke Gradskog vijeća o fiksnoj cijeni, mi imamo još rok od 90 dana da donesemo odluku o varijabilnoj cijeni i cjeniku, koji ćemo dati na suglasnost gradonačelniku. Kalkulacije smo napravili i poskupljenje će biti najviše do 30 posto, najviše će poskupiti 4 odvoza mjesečno. I s tim poskupljenjem i dalje ćemo biti među najjeftinijima u našoj županiji – ističe Jelić.

Ukupna cijena otpada ovisit će o tome koliko puta mjesečno ćete predavati svoj otpad što znači da će se računi smanjiti građanima koji razvrstavaju otpad i smanje broj odvoza miješanog otpada. –Prema tome nova cijena usluge će biti poticaj svima na sortiranje otpada, što nam je i zakonska obaveza. Nadam se da će ljudi imati razumijevanja i primiti se razdvajanja, razdvojiti papir i plastiku obavezno, plastika povećava volumen miješanog otpada, biootpad komopostirati i onda neće puno ostati u zelenoj kanti. Krenut ćemo s pregledom i ostavljanjem opomena, ali od 1. travnja moramo krenuti i s pisanjem ugovornih kazni, žao mi je, ali to ćemo morati – rekao je Jelić.

Za stambene zgrade cijena će se obračunavati prema istom modelu kao i dosad. –Sustav zaduženja zgrada je velika briga i problem, s obzirom da bi trebalo nabaviti jako skup sustav kontejnera koji imaju otpadomjere, da bi svako trebao imati svoj ključ, da se izmjeri količina, to je preskupo, a zgrada imamo jako malo. Zadržat ćemo sadašnji model zaduženja prema broju članova kućanstva, cijene će biti slične dosadašnjima. Zakinuti su za taj dio razdvajanja i sortiranja jer kućanstva koja sortiraju i ona koje to ne čine imaju istu cijenu. Ponavljamo, sustav koji bi mjerio otpad je preskup za broj zgrada koje imamo– naglasio je Jelić te najavio kako je sada u planu po gradu postaviti nove polupodzemne kontejnere. –Nabavljamo deset polupodzemnih kontejnera, s Gradom radimo plan lokacija na kojima ćemo ih postaviti, mislim da će to uljepšati naš grad i neće više biti toliko klasičnih kontejnera – dodaje Jelić.

Dobra je vijest za umirovljenike i samačka kućanstva da se vraća popust koji je prošlim zakonom bio ukinut. –Grad Vrbovec je sada na sebe preuzeo obavezu tog popusta, da to ne ide na teret Komunalca. Grad će preuzeti obvezu plaćanja računa u iznosu od 50% za kućanstva s jednim članom kao i kućanstva gdje su svi prijavljeni članovi stariji od 65 godina i imaju prijavljeno prebivalište na toj adresi – pojašnjava Jelić.

Grad u cijelosti preuzima troškove odvoza otpada za korisnike usluge koji prema propisima o socijalnoj skrbi imaju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime