Mate Turić po treći put izlagao na Pariškom jesenskom salonu

0
rpt
Komunalac add

Vrbovečki kipar Mate Turić, umjetničkog imena Mata Croata, izlagao je po treći put na Pariškom jesenskom salonu, prestižnoj manifestaciji koja se održava još od 1903 godine. Na salonu su izlagali brojni velikani umjetnosti poput Paula Cézannea, Henri Matissea, Paula Gauguina i Pabla Picassa. Nastup na Pariškom salonu veliko je profesionalno priznanje za svakog umjetnika. –To je prekrasan doživljaj, ali i posao koji morate vojnički odraditi. Pripreme su velike, na manifestaciji sudjeluje oko tisuću umjetnika iz cijeloga svijeta, angažiran si zaista cijeloga dana, puno je druženja i kontakata, sve je zaista na svjetskoj razini – kaže vrbovečki kipar.

Mate se ponovno predstavio sa skulpturom od bračkog kamena, svojim poznatim motivom jedrenjakom, pod nazivom „Linije života“. Ove godine uručena mu je i posebna nagrada. –Žiri ADGAP-e izabrao je moj rad kao iznimno djelo i uručio mi nagradu za originalnost. ADGAP je društvo koje okuplja umjetnike u svijetu, imaju oko 200 tisuća članova i djeluju u 50 zemalja svijeta. Jako im se svidjela izvedba i priča iza mog djela, to je za njih bilo nešto potpuno novo i originalno – ističe Mate.

I ove je godine vrbovečki umjetnik Nacionalnom institutu za mlade s oštećenjem vida u Parizu donirao svoju skulpturu kamenog jedrenjaka. –Jako su me lijepo i srdačno dočekali i zahvalili na donaciji. Jednu skulpturu sam im donirao i prošle godine i čim sam saznao da ponovno idem u Pariz, odlučio sam ih ponovno posjetiti – naglasio je mladi vrbovečki kipar.

Magistar kiparstva i profesor likovne kulture najviše radi u kamenu, izrađujući rukopisno prepoznatljive skulpture u svom prorezanom stilu. Dobitnik je nagrade Artist On Globe za najboljeg mladog umjetnika u Hrvatskoj 2015. godine, a godinu kasnije dobio je nagradu Artist On Globe za izložbu godine u Hrvatskoj. Ostvario je preko 50 različitih samostalnih izložbi u kamenu. Skulpture se mogu pogledati i u umjetnikovom ateljeu u Banovu.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime