Mata CROata predstavio “Jedrenjak života” u Parizu

0
Komunalac add

Mladi vrbovečki kipar Mate Turić, umjetničkog imena Mata CROata, pamtit će 2021. godinu po ostvarenju velikog sna i važnom profesionalnom priznanju- krajem listopada izlagao je na Pariškom jesenskom salonu, prestižnoj manifestaciji koja se održava još od 1903 godine. Na salonu su izlagali brojni velikani umjetnosti poput Paula Cézannea, Henri Matissea, Paula Gauguina i Pabla Picassa. –Pariz je svjetska prijestolnica umjetnosti i kulture, san je svakog profesionalnog umjetnika izlagati u Parizu. Na ovu se manifestaciju prijavi svake godine oko 20 tisuća umjetnika iz cijelog svijeta, a dalje ih prođe oko 700. Za mene je ovo zaista veliko priznanje – ističe Mate.

Magistar kiparstva i profesor likovne kulture u francuskoj je prijestolnici predstavio svoj “Jedrenjak života”. –Svi smo mi poput jedrenjaka, plovimo u neizvjesnost, jedrenjaci isplove iz luke i ne znaju što ih čeka, tako i mi idemo kroz život, kroz oluje i lijepe trenutke. Troši ga vjetar, troši ga vrijeme, ali on i dalje ide – naglašava mladi kipar.

Mate Turić dobitnik je i ovogodišnje Nagrade Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociju županije u zemlji i inozemstvu. –Puno mi znači to priznanje jer iza svega što stvaram stoji puno rada i truda, to nije moj posao već moj poziv – kaže Turić.

Najviše radi u kamenu, izrađujući rukopisno prepoznatljive skulpture u svom prorezanom stilu. Dobitnik je nagrade Artist On Globe za najboljeg mladog umjetnika u Hrvatskoj 2015. godine, a godinu kasnije dobio je nagradu Artist On Globe za izložbu godine u Hrvatskoj. Ostvario je preko 40 različitih samostalnih izložbi u kamenu. Skulpture se mogu pogledati i u umjetnikovom ateljeu u Banovu.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime