Martina Sanković – nova ravnateljica Narodne knjižnice

0
Komunalac add

Na čelu Narodne knjižnice odnedavno je Martina Sanković, profesorica engleskog jezika i književnosti, te informatologije koja će posao ravnateljice obavljati iduće četiri godine. 

Martina je 2006. godine diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prije dolaska u Narodnu knjižnicu, bila je zaposlena u Srednjoj školi Vrbovec gdje je vodila školsku knjižnicu. Ističe kako je srcem vezana za ovaj kraj, s obzirom da su joj otac i rodbina iz Lonjice, gdje je i sama neko vrijeme živjela. Nakon deset godina rada u knjižnici na svim stručnim poslovima te kulturnoj i javnoj djelatnosti, spremna je za organizaciju takvih poslova.

Knjižnice su nositeljice i čuvarice zavičajne kulture, a time i nacionalnoga identiteta. One služe podizanju pismenosti svih slojeva jedne društvene sredine, ali i pozitivnoj vrsti zabave i nekim oblicima društvenoga okupljanja. Vidim ih i kao mjesta koja mogu ispravljati nepravdu koju život učini pojedincima ili skupinama. Pismenost odavno nije samo čitanje i pisanje, postoje različite vrste pismenosti i puno razina, kao i više vrsta izvora znanja. Moramo se osuvremeniti i približiti izvore znanja i onima koji ne dolaze „analogno“ u knjižnice, kao i potencijalnim korisnicima koji ne mogu biti nazočni, a imaju potrebu za nekim knjižničnim sadržajima. Činjenica je da nam čitanost nije na visokoj razini i da ćemo se morati potruditi oko čitanja, temelja svakoga opismenjavanja i znanja. Namjeravamo osmisliti sadržaje za poticanje čitanja. Bivša ravnateljica Nada Kušić odlično je vodila knjižnicu tako da imam dobru osnovu i dobar smjerokaz. Nadam se da će izdvajana sredstva za kulturu pratiti planove za razvoj i osuvremenjivanje našega knjižničnoga poslovanja – kaže Martina Sanković. 

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime