Manifestacija “Umjetnost u žitu” oživjela ljepotu starih običaja

0
Komunalac add

U organizaciji Turističke zajednice Grada Vrbovca na prostoru iza gradske tržnice održana je nova manifestacija “Umjetnost u žitu” koja je u našem kraju oživjela ljepotu starih običaja.

Prikazom vršidbe zaokružili smo cijeli proces od oranja plugom i konjima, ručnog sijanja pšenice, ručne žetve kosom, vezanja u snopove, odvoz snopova na vršidbu, a na kraju je naša vesela družina prikazala kako se nekad ručno mlatila pšenica cepcima ali i tada nešto modernijim alatom “drešom” – pojasnila je direktorica Turističke zajednice Grada Vrbovca Jasna Benedik. Pšenica je završila u mlinu, dobiveno je brašno od kojeg je prikazano kako se rade kolači i mijesi kruh kojeg su posjetitelji mogli degustirati.

U sklopu manifestacije održana je izložba Ljiljane Stanko i Zdenke Bartol “Kruh naš svagdašnji” gdje su posjetitelji mogli saznati sve o vrstama brašna i kruha. Pod vodstvom Vrbovečke udruge pivara održana je i pokazna radionica izrade piva od svih sastojaka proizvedenih u vrbovečkom kraju.

Nakon Vršidbe ostaje slama, a vrijedni umjetnici iz Artoratorija su ponovo organizirali “Slamaramu”, te su od ostatka slame napravili izložbu skulptura pod nazivom “Miš mi je polje popasel”. Na livadi kod gradskog parkinga možete vidjeti tri skulpture miševa raznih oblika. Sudionici manifestacije “Umjetnosti u žitu” su: HKUD Petar Zrinski, Konjogojska udruga Vrbovec, udruge žena vrbovečkog kraja, Artoratorij i Vrbovečka udruga pivara.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime