Mala kajkavska poetska blaga

0
Komunalac add

Prvi recital kajkavske poezije pod nazivom “Stara lipa” održan je sinoć u predvorju II. osnovne škole u Vrbovcu. Recital je uz potporu Turističke zajednice i Grada Vrbovca, organizirala udruga “Osebunjek” za očuvanje i promicanje kajkavskog govora i zavičajne kulturne baštine vrbovečkog kraja. – Kajkavski više nikada neće biti što je bio, nikada neće doći na ulice u obujmu i obliku kao nekada, ali možemo ga očuvati u lijepoj riječi, pjesmi, poeziji i prozi – istaknula je predsjednica udruge Katarina Zadrija.

Prvom književnom natječaju “Stara lipa” odazvalo se 43 autora, s jednim do tri rada. Ocjenivačko povjerenstvo u sastavu: dr. sc. Alojzija Tvorić Kučko, Vesna Švarc i Snježana Posavec za prvi su Zbornik odabrale 60-ak radova. – Zbornikom su obuhvaćena mala kajkavska poetska blaga s originalnim porukama. U pjesmama se odražavaju intimna previranja, sjećanja, promišljanja, duh tradicije, ali i neka nova starom kajkavskom nepoznata stremljenja – piše u predgovoru Zbornika dr. Tvorić Kučko.

U programu je sinoć sudjelovalo dvadesetak pjesnika kajkavskog govornog područja, a gošća večeri bila je hrvatska književnica Božica Jelušić. Večer je uljepšao i prigodni glazbeni program Ženskog vokalnog sastava Lera. Proglašene su i prve tri osvojene nagrade prvog recitala “Stara lipa”. Prvu nagradu dijele Davorka Črnčec (Nedelišće) i Snežana Liber (Sračinec), druga nagrada pripala je Slađani Benkus (Maruševec) i Mariji Hegedušić (Hlebine), dok treću nagradu dijele dvije domaće pjesnikinje Marija Petrek (Vrbovec) i Božica Slijepčević (Gradec).

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime