“Mačkare v gradečkome kraju”

0
Komunalac add

Općina Gradec, u suradnji sa svim općinskim udrugama, ove godine prvi puta organizira manifestaciju „MAČKARE V GRADEČKOME KRAJU“. Manifestacijom će se prikazati tradicija fašničkog veselja gradečkog kraja.

Program počinje u nedjelju, 11. veljače u 10 sati u centru Gradeca dok će u isto vrijeme konjička povorka i konjske zaprege krenuti iz Pokasina prema centru Gradeca. U centru će se svi okupiti u povorci gdje će načelnica Općine predati ključ u vlasništvo maškarama. Za to će vrijeme centar Gradeca biti zatvoren za promet.

Posjetitelje očekuju fašnička jela, pića i krafne te zabava uz tamburaše. U popodnevnim satima planirano je tradicionalno spaljivanje Fašnika od slame.

Po prvi put ove godine organiziramo manifestaciju obnašanja Fašnika po starinski uz tradiciju sela gradečkog kraja, onako kako je to nekada bilo uz konje i konjske zaprege, kada se čitav kraj veselio uz običaje kojima se proslavljala fašnička svadba u konjskim kolima i maškaraškim povorkama u kojima je sudjelovalo i mlado i staro, djeca i odrasli uz seoske tamburaše. Znali su se veseliti, a ujedno su iz koljena na koljeno tj. iz generacije u generaciju prenosili ljepotu starinskih običaja. Tako i mi ovim putem, u suradnji sa Konjičkim klubom Sparta te svim našim općinskim udrugama: lovnim, ribolovnim, športskim, kulturnim, vatrogasnim, umirovljeničkim, Osnovnom školom Gradec, Dječjim vrtićem DIN-DON Gradec, Župom Ranjenog Isusa Gradec, Mjesnim odborima, Savjetom mladih, VIS-om Gratia, ostalim konjičkim klubovima i svim ljudima dobre volje obnašamo fašničku starinu. Stoga dođite maskirani i veselite se zajedno s nama – poručila je načelnica Općine Gradec Ljubica Ambrušec.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime