“Lovrečina Grad – spomenik koji podsjeća na bogatu povijest vrbovečkog kraja”

0
Komunalac add

U Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta u ponedjeljak, 20. svibnja u 19 sati otvara se izložba pod nazivom “Dvorci Hrvatske na razglednicama i markama”, filatelistička izložba našeg sugrađanina Stjepana Zdenka Brezarića. Izložba se otvara u povodu izlaska marke sa slikom Lovrečina Grada.

Inače, sustavni prikaz hrvatskih dvoraca na prigodnim poštanskim markama započinje 15. lipnja 2011. kada su u seriji Dvorci Hrvatske s četiri marke prikazani dvorci Donji Miholjac, Našice, Bilje i Valpovo. Godine 2013. tiskane su poštanske marke sa slikom dvoraca u Iloku, Vukovaru, Virovitici i Kutjevu, a 2015. dvorci u Daruvaru, Cerniku, Gornjoj Rijeci i Đurđevcu. Godine 2017. u izdanju Europa CEPT-a nalazimo Trakošćan i Veliki Tabor, a tijekom ove godine izašle su marke sa slikom Januševca, Lužnice, Gornje Bistre te vrbovečkog dvorca Lovrečina poznat i kao Lovrečina Grad.

Dvorac Lovrečina Grad smješten je u Kućarima te je od Vrbovca udaljen 4 kilometra. Sagradio ga je  Ivan Gezthy u 16. stoljeću. Nakon njega se izmjenjuju brojni vlasnici od obitelji Gregorijanec, Orehoci, Drašković, Kiš, Fodroczy, Patačić, Fišer, Farkaš-Vukotinović, Tomasini, Wannieck pa do markiza de Piennesa. Od 1909. godine dvorac preuzima Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog koje su ga kupile na dražbu zahvaljujući doniranom novcu markiza de Piennesa. Sestre su u dvorcu otvorile dječje sirotište, kasnije Domaćinsku školu koja je djelovala od 1925. do 1940.  godine te samostan. U dvorcu je od 1966. godine do svoje smrti 1993. živio dr. Josip Buturac, svećenik, povjesničar, viši arhivist, sveučilišni profesor i crkveni pisac.  Od godine 1999. godine dvorac koristi Zajednica Cenacolo.

Lovrečina Grad vrijedan je kulturno-povijesni spomenik koji podsjeća na bogatu povijest vrbovečkog kraja te se zasluženo našao i na poštanskoj marki. Na ovoj izložbi uz marku Lovrečine Grada i ostale marke, žigove, razglednice i omotnice s hrvatskim dvorcima možete vidjeti i filatelistički pribor, literaturu te spomen albume – ističe Brezarić.

Izložba će biti otvorena do 3. lipnja 2019. godine.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime