Loše vijesti za pušače

0
Komunalac add

Pušači će uskoro morati izdvajati više novaca za cigarete i to čak dvije kune više po kutiji. Tako pokazuje prijedlog nove Uredbe o visini trošarina na duhanske prerađevine i duhanske proizvode kojeg je objavilo Ministarstvo financija. Nakon javnog savjetovanja, procjena je da će stupiti na snagu u drugoj polovici veljače ili početkom ožujka.

Prijedlogom navedene uredbe u pravni poredak Republike Hrvatske prenosi se europska direktiva o strukturi i stopama trošarina koje se primjenjuju na prerađeni duhan. Prema novom prijedlogu, specifične trošarine na cigarete sa sadašnjih 335 kuna za tisuću komada podignut će se na 375 kuna. Uzevši u obzir da bi proporcionalni dio trošarine i dalje bio 34 posto od maloprodajne cijene.

Minimalna trošarina na cigarete povećala bi se za 74 kune, sa 755 kuna na 829 kuna za tisuću komada. Trošarine za sitno rezani i ostali duhan za pušenje i dalje ostaje 600 kuna za jedan kilogram. Prema novoj Uredbi uvest će se i pet novih kategorija duhanskih proizvoda na koje bi se ubuduće plaćala trošarina, a to su cigare i cigarilosi, grijani i novi duhanski proizvodi te e-tekućina.

 

Izvor: Večernji.hr

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime