Lora Tomaš predstavila knjigu “Slani mrak: bilješke s otoka”

0
Foto: Narodna knjižnica Vrbovec
Komunalac add

Sinoć je u Narodnoj knjižnici Vrbovec održano predstavljanje knjige „Slani mrak: bilješke s otoka“ zavičajne književnice Lore Tomaš. Inače, Slani mrak je debitantski roman novinarke, prevoditeljice i književne kritičarke Lore Tomaš, opisan kao “dokumentarno-fikcijska posveta životu na otoku”, u kojemu je preneseno iskustvo stvarnog otočkog života kako su ga povjeravali pripovjedačici-zapisivačici.

Roman čini bogat kolaž sudbina ljudi koji su generacijama povezani s malim hrvatskim otocima. U tome su kolažu fragmenata i različitih diskursa zamagljene granice dokumentarnog i fikcijskog, tvoreći posve neobično i nesvakidašnje štivo.

Foto: Narodna knjižnica Vrbovec

Lora Tomaš diplomirala je indologiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a na Centralnom europskom sveučilištu u Budimpešti magistrirala je rodne studije. Suuredila je i suprevela dvije antologije suvremene indijske kratke proze i poezije – Popodnevni pljuskovi: izbor iz indijskoga ženskog pisanja (V.B.Z., 2011.) i Lotosi od neona: indijski autori o gradovima i drugim ljubavima (Studio TiM & Indijski kulturni centar, 2017.). Rana verzija njezina prvog romana, Slani mrak, ušla je u finale V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2019., a kasnije mu je pridodana i kratka priča Prozor s pogledom, odabrana za finale natječaja Festivala europske kratke priče 2018. Za roman prvijenac Slani mrak dobila je nagradu “Slavić” Društva hrvatskih književnika 2020.

Predstavljanjem ove knjige zaokružen je program obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u vrbovečkoj knjižnici. – Zahvaljujemo dragoj Lori na ugodnom i poučnom razgovoru i druženju, a našim vjernim posjetiteljima zahvaljujemo na dolasku i na tome što su s nama obilježili još jedan Mjesec hrvatske knjige – poručuju iz knjižnice.

Foto: Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime