Lonjica u borbi protiv nabujale Lonje

0
Komunalac add

Višednevne kiše epskih razmjera koje su zahvatile vrbovečko i ostalo područje su inače pitomu i sporu rijeku Lonju pretvorile u nabujalu i brzu goropadnicu koja se razlila preko nasipa i opasno prijeti prelijevanjem preko mosta na cestu Zagreb – Vrbovec. Stanovnici Lonjice su proveli besanu noć, posebice kod drvenog mosta kod Bertinove ulice. Zbog nagomilavanja drveća kod drvenog mosta, isti je bio dignut kako bi se zaustavio daljnji prodor bujične vode u Bertinovu ulici. Pored dizanja mosta hitnom intervencijom su dizani mostovi ispred kuća u Bertinovoj ulici kako bi se zaustavio priljev nabujale vode koja je stigla do samih pragova kuća i obiteljskih zgrada. U Lonjici je alarmantno stanje koje je paralizirao normalni život Lonjičana koje je pogodila elementarna nepogoda.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek izjavio je kako je u Lonjici trenutno na intervenciji 70 vatrogasaca iz Vatrogasne zajednice grada Vrbovca, a jučer su imali u intervenciji 105 vatrogasca. – Velika je opasnost od razlijevanje Lonje zbog čega smo angažirani na postavljanju zečjih nasipa kod dva mosta u Lonjici. Zbog uključenosti sve većeg broja stanovnika Lonjice u borbi protiv plimnog vala vjerujemo da neće doći do većeg proboja Lonje u mjesto. U pomoć u Lonjici stižu i vatrogasci DVD-a Gaja kako bi se još uspješnije suprotstavili protiv nabujale Lonje. Od jutros smo bili angažirani i na poplavi koja se dogodila u Luki kod potoka Dulepske. Zbog obilne vode zaustavljen je i promet prema Vrbovcu. Dobili smo i veliku pomoć od kolega vatrogasaca iz Ivanić-Grada koji su stigli s velikom pumpom s kojom smo uspjeli sanirati izlijevanje vode kod plastenika u Luki. Vjerujem da će vatrogasne postrojbe uspješnim intervencijama normalizirati život u Luki i da će što prije biti ponovo uspostavljen promet kroz Luku na dionici Vrbovec – Zagreb. Iako nam vrijeme nije naklonjeno učinit ćemo sve da bude što manje havarija i da spasimo što više materijalnih dobara te da što prije vratimo normalan ritam života u Grad vrbovec – rekao je Povrlišek.

Slavko Kralj iz Lonjiceje u povodu poplava istaknuo je: „U svoje 73 godine života pamtim razne elementarne nepogode i padaline, ali ovakvih razmjera poplava nije bilo. Ovo je zbilja krajnje alarmantno stanje jer samo malo treba da se Lonja prelije u Bertinovu ulici što bi dovelo do katastrofalnih razmjera za sve stanovnike u toj i ostalim obližnjim ulicama. Svi smo na nogama i pomažemo koliko možemo, a vidimo da su u borbi protiv vodene stihije pored naših vatrogasaca iz Lonjice uključeni i vatrogasci iz drugih društava. Vjerujem da će se vrijeme smiriti i da će zečji nasipi zaustaviti plimni val te da se neće dogoditi poplava u Lonjici.“

Teren stalno obilazi i gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj, koji je u Lonjici izjavio kako je stanje dramatično. – Lonja ponovno raste i ponovno prijeti izlijevanjem te postoji opasnost od ponavljanja sinoćnjeg scenarija. I dalje se gradi nasip kako bi se spriječila poplava. Najava Hrvatskih voda je da voda više ne bi trebala rasti pa se nadamo da će ovi napori biti dovoljni. Na terenu su vatrogasci i brojni mještani. Veliko im hvala za sav trud i požrtvovnost u ovim teškim trenutcima – zaključio je gradonačelnik.

Zapovjednik DVD-a Lonjica Mirko Paustović naglasio je kako su sve raspoložive snage DVD-a Lonjice angažirane na osiguranju nasipa i u postavljanju zečjih nasipa kod lonjičkih mostova kako voda ne bi probila u nmjesto. – Pored vatrogasaca angažirani su i članovi NK Lonje i drugih udruga u Lonjici, kao i ostali  stanovnici koji brane svoje domove od poplave. Ovim putem pozivamo sve stanovnike Lonjice i okolnih sela da nam pomognu da zajedno sa svim vatrogascima koji brane Lonjicu da je i obranimo – dodao je.

Predsjednik DVD-a Peskovec Siniša Jagatić pojasnio je kako od jutros traje borba protiv poplave koja je zahvatila Luku uslijed razlijevanja potoka Dulepska. – Svi dajemo maksimum svojih snaga zajedno s vatrogascima DVD-a Luka i svim ljudima koju sudjeluju u zaustavljanju poplave u Luki i u normalizaciji života – rekao je.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime