Lonjica slavi 400 godina postojanja

0
Komunalac add

U povodu 400. obljetnice novog naseljavanja Lonjice, na tribini u Područnoj školi Lonjica u srijedu je predstavljena publikacija “Lonjica 1618. – 2018.“ Izdavač publikacije je Grad Vrbovec i Udruga žena Lonjica, a urednici su Denis Kralj, Valentina Kralj i Milan Kralj.

Publikacija je okupila brojne autore: Dragan Vicković, Stjepan Zdenko Brezarić, Hrvoje Petrić, Renata Pernar, Mario Ančić, vlč. Mirko Matasović, Marijan Ratkajec, Krešimir Kralj, Verica Kralj, Neven Fistrić, Denis Kralj, Valentina Kralj, Milan Kralj. Publikacija opisuje povijest naseljavanja, razvoj mjesta, tradiciju vatrogastva, kulturni i sportski život te rad brojnih lonjičkih udruga.

Među brojnim gostima tribine bio je i profesor Hrvoje Petrić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji je u svom izlaganju predstavio povijesne prilike na prostoru Lonjice 1618. godine te istaknuo da je Lonjica jedno od rijetkih naselja za koje pouzdano znamo točan datum nastanka, a to je 31. svibnja 1618. godine.

 

Nakon tribine održan je koncert mladih lonjičkih glazbenika, a posjetitelji su mogli razgledati izložbu starih pisanih dokumenata, narodnih nošnji, etno predmeta. Na kraju večeri gosti su kušali i domaće delicije, koje su pripremile članice Udruge žena Lonjica.

Proslava četiri stoljeća Lonjice nastavlja se sutra u Područnoj školi Lonjica i na mjesnom igralištu s početkom u 9 sati. Nakon vatrogasne vježbe, program se nastavlja otkrivanjem spomen – ploče poginulim braniteljima s područja Lonjice u 10.30 te razgledanjem izložbe u školi. Kulturno – umjetnički program počinje u 11 sati. Pokrovitelji proslave su Grad Vrbovec i Mjesni odbor Lonjica.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime