Lonji pobjeda u derbiju s Rakovcem

0
Komunalac add

PRVENSTVENA UTAKMICA 15. KOLO 1. ŽNL ISTOK

LONJA – RAKOVEC 2 : 1

VRBOVEC. Gradski stadion – igralište s umjetnom travom. Gledatelja 150.

Sudac: Petar Jerbić (Velika Gorica). Pomoćnici: Matej Mrkoci (Mraclin) i Marko Matić

(Velika Gorica).

Delegat: Matteo Sović (Pirakovec).

STRIJELCI: 0:1 D. Baček (69), 1:1 Ivoš (83), 2:1 Bencalić (89).

LONJA: Bagarić 7, K. Forgač 7, (od 36. Severec 6,5), Šušak 6,5, (od 80. M. Forgač -), Pavlić

7, I. Tandara 7, Ivoš 6,5, Šurmin 6,5, (od 52. J. Tandara 6,5), Darojković 6,5, (od 70. Delija- ),

Bencalić 7, Kolar 7, L. Baček 7, (od 32. Granić 6,5).

TRENER: Igor Maksimović 7.

RAKOVEC: Jurić 7, Novoselec 6,5, Očić 6,5, (od 46. Krvarić 6,5), Jaić 6,5, Jendriš 7, Tomić

7, (od 62. D. Baček 7), F. Baček 6,5, Radotović 6,5, (od 51. Bartol 7), Čerkez 7, Blažic 6,5,

Grgoić 7.

TRENER: Dalibor Milanović 7.

IGRAČ UTAKMICE: Marko Kolar.

Derbi između Lonje i Rakovca koji je odigran u Vrbovcu sigurno će dugo ostati u kolektivnom nogometnom sjećanju i utakmica koja će se još dugo godinama prepričavati zbog pružanja hitne medicinske pomoći Goranu Juriću i radi priznatog pogotka Miljenka Bencalića u 89. minuti utakmice kojim je Lonja zabilježila pobjedu.

Iako se obje momčadi predobro poznaju, početak utakmice protekao je u međusobnom ispitivanju snaga. Prvo veće uzbuđenje desilo se u 12. minuti jer je Jaić pogrešno dodao loptu koju je presjekao Bencalić i potom brzopleto s 11 m pucao iznad gostujućih vrata. Luka Baček je u 15. minuti dodao loptu Bencaliću koji je izbacio iz igre dva obrambena igrača, ali je njegov udarac s 10-tak m branio vratar Jurić. Potom je Luka Baček 3 minute kasnije pronašao Darojkovića koji se našao u mrtvoj prilici, ali se opet obranom istaknuo Jurić. Nova velika prilika za Lonju zbila se u 22. minuti jer je Bencalić šutirao iskosa s desne strane kojem Jurić još jednom brani udarac. Lijepu akciju izvela je Lonja u 27. minuti koju je završio Luka Baček udarcem s ruba kaznenog prostora, a lopta prohujala pored desne vratnice. Rakovec je tek opasno zaprijetio u 29. minuti jer po lijevoj strani pobjegao gostujući kapetan Grgoić išutirao s 14 m, ali se Bagarić nije dao iznenaditi. Izlaskom Krešimira Forgača i Luke Bačeka u 32. minuti zbog povreda osjetio se pad u igri Lonje pa je Rakovec uspostavio ravnotežu na terenu. Grgoić je bio u velikoj šansi u 39. minuti, ali je njegov udarac s 12 m završio iznad domaće vratnice.

Drugo poluvrijeme bilo je puno siromašnije po šansama, ali je bilo puno više duel igre, preoštrih startova i naguravanja koje je sudac Petar Jerbić tolerirao na obje strane. Rakovec je imao izglednu priliku u 54. minuti kad je Jendriš glavom tukao iznad gola. Gosti su u 69. minuti izveli lijepu akaciju i stigli do vodstva. Čerkez je dodao loptu Grgoiću koji je stvorio pomutnju na lijevoj strani i vratio povratnu loptu koju je Dominik Baček iz blizine pospremio u donji lijevi kut. Lonja je potom preskakanjem igre nastojala stići što prije do izjednačenja, ali je rakovečka obrana predvođena Jendrišem sve domaće prijetnje otklonile. Ulaskom Delije i Mihaela Forgača igra domaćina je postala tečnija i opasnija. Lonja je izjednačila u 83. minuti jer je Ivoš silovito potegao s 20 m i lopta je neobranjivo odsjela u gornjem desnom kutu. I kad je sve „mirisalo“ na podjelu bodova u 89. minuti dolazi do preokreta. Kolar je ubacio loptu s lijeve strane na koju Bencalić i Jurić traže što bolju poziciju u kojoj dolazi do kontakta između igrača i njihovog pada. Bencalić koji je bliže lopti se pridiže i postiže pogodak kojeg sudac Jerbić priznaje. Takva sudačka odluka Jerbića je kod rakovečkih igrača, službenih osoba i navijača izazvala sveopću konsternaciju i protivljenje. I dok su kod Lonje naglašavali da se radi o ispravnoj sudačkoj odluci s druge strane kod Rakovca je isticano da je bio prekršaj na vrataru i da ih je sudac drastično oštetio. U međuvremenu se vratar Goran Jurić srušio na travnjak u vlastitom kaznenom prostoru, koji je kasnije bio kolima hitne medicinske službe prevezen u KBC Dubrava. U izvještaju o utakmici delegat Matteo Sović je naveo: „Nakon pogotka gostujući igrači krenuli su u verbalni napad na suca jer su tražili da poništi gol zbog očiglednog prekršaja na vrataru, a medicinsko osoblje dolazi do vratara gostiju te traži da dođe Hitna medicinska služba zbog gubljenja svijesti te ga je odvela u KB Dubrava.“ Sve usvemu utakmica je na kraju završila pobjedom Lonje protiv Rakovca 2:1 koja je tako ostala u sjeni intervencije djelatnika HMP Vrbovec prema Goranu Juriću i kontroverznog pobjedničkog pogotka domaćina.

Petar Jerbić je iskusni sudac s višegodišnjim sudačkim iskustvom i na 2. HNL-u koji je u djeliću sekunde donio odluku koja nije bila nimalo laka jer se radilo u samom finišu utakmice i izravno utjecala na rezultat. Tijekom utakmice sudac Jerbić je dozvolio oštriju igru što su maksimalno koristili igrači obiju momčadi koje je sigurno trebao sankcionirati dok je iz rakovečkog tabora navedeno da nije sudio kaznene udarce za njih na Blažicu i Grgoiću. Nema dvojbe da će ova utakmica još dugo ostati živa u kolektivnoj nogometnoj memoriji i kod Lonje i kod Rakovca. No, na kraju treba uvažiti da je i sudačka odluka bila ona pogrešna ili ispravna sastavni dio utakmice, samo se postavlja pitanje okolnosti pod kojima je donijeta.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime