Ljubav prema vinogradarstvu i vinima

0
Komunalac add

Kada se govori o vinogradarstvu i vinarstvu u vrbovečkom vinogorju, iako nije najveći, prvo ime koje vam odmah „zazvoni“ je Stjepan Crneković iz Luke. Ovim se poslom bavi odmalena, a posljednjih desetljeća pogotovo. I to ne bilo kako. Gotovo da nije bilo izložbe vina, s koje se nije vratio s nekim odličjem, a najviše sa zlatnima. Ipak, kaže, nikada mu se nije dogodilo nešto tako lijepo, kao ove godine. Na nedavno održanom ocjenjivanju vina, za Vrbovečku izložbu, predao je četiri uzorka i za sva četiri dobio – zlatne medalje!

– To su sve moje sorte koje uzgajam. Graševina, rajnski rizling, kraljevina i neuburger. Dobio sam puno medalja, ali nikada kao ove godine. Jako sam sretan! – kaže nam ovaj neobično vitalan osamdesetgodišnjak, koji otkako je ostao udovac sam obrađuje svojih 2000 trsova u Celinama i na Površinama.

Osim što u obradu vinograda i uzgoj grožđa unosi puno truda, iskustva i ljubavi, jednako tako se ponaša i u podrumu. Ali, uz dugogodišnje iskustvo, posebno pažljivo osluškuje i usvaja i sve ono što kaže struka. I, rezultati ne izostaju.

Stjepan Crneković-Crni gost je naše nedjeljne Emisije za selo na 94,5 Mhz od 10 sati.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime