“Litomimikrija” otvara novi izložbeni ciklus udruge Artoratorij

0
Komunalac add

Vrbovečka udruga Artoratorij najavila je novi Izložbeni program za 2022. godinu. Program započinje izložbom radova Marte Živičnjak pod nazivom “Litomimikrija”. Otvorenje izložbe održat će se u ponedjeljak, 31. siječnja u 18 sati u prostoru udruge, Ulica Matije Gupca 3. Izložba će biti otvorena do 21. veljače 2022. godine.

U svojoj ambijentalnoj instalaciji Litomimikrije autorica sustavom prostorno uslojenih perforiranih crteža vizualno transformira prostor, stvarajući u njemu svojevrsnu likovnu mimikriju prirode. Oponašajući profinjenom crtačkom obradom motiva kamena svijet prirode i pritom prenoseći vizualno-haptičke elemente jedne stvarnosti u drugu, s kojom ih stapa. Ambijentalna instalacija Litomimikrija (grč. líthos – kamen) kroz medij prošupljenih, akromatskih crteža složenih u manje samostalne cjeline – diptihe i  light box-objekte, stvara od realnog prostora njegovu simulaciju, oblikujući za alternativni prostor prilagođenu i s njime stopljenu novu stvarnost. Autorica pritom oslobađa crteže ne samo narativne doslovnosti, nego i formalne sputanosti, pa oni s prostorom – kroz sve perforacije i bez okvirnih zapreka, direktno komuniciraju, u njemu se njišu i vibriraju, prepušteni strujanju zraka i izazovima svjetla. Tako svojom živošću oponašajući sva u prirodi i tvarnoj materiji prisutna gibanja; svu dinamiku i sve energije. Ali istodobno odašiljući i dojam hipnotičke optičko-haptičke iluzije.

Inače, Marta Živičnjak rođena je 07. srpnja 1987. godine u Zagrebu. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu 2006. godine. Nakon završene srednje škole upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu (Nastavnički odsjek) 2006. godine. Po završetku preddiplomskog studija opredjeljuje se za smjer slikarstvo na diplomskom studiju. Od 2010. godine članica je HDLU-a . Diplomirala je 2012. godine u klasi profesora Ante Rašića. 2021. godine postaje članica ULUPUH-a Sekcije za Tekstilno stvaralaštvo. Aktivno izlaže od 2010. godine. Sudjelovala je na kolonijama i rezidencijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.

Više o izložbi možete pronaći ovdje.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime