LAG-u „PRIGORJE“ dodijeljena sredstva za novo programsko razdoblje

0
Komunalac add

Predsjednica Lokalne akcijske grupe „PRIGORJE“ i načelnica Općine Gradec Ljubica Ambrušec jučer je potpisala 1.904.195,65 eura (14.347.162,12 kuna) vrijedan ugovor za programsko razdoblje 2023-2027. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, u okviru Natječaja za odabir lokalnih akcijskih grupa u programskom razdoblju 2023.-2027. unutar intervencije 77.06. ‘Potpora LEADER (CLLD) pristupu’ iz Strateškog plana ZPP RH.

Ukupno su dodijeljeni Ugovori za 56 LAG-ova u vrijednosti od 102,9 milijuna eura, čime su se u kontekstu lokalnih razvojnih strategija osigurala sredstva za provedbu projekata na ruralnim područjima.

Odabrani LAG-ovi za razdoblje 2023.-2027. planiraju otvoriti 179 novih radnih mjesta kroz provedbu projekata, daljnji razvoj za 446 ruralnih poduzeća (poljoprivrednih i nepoljoprivrednih) te provesti 878 projekata koji su povezani s konceptom Pametnih sela, kao i obuhvatiti  više od 500 tisuća stanovnika u ruralnom području s projektima male infrastrukture (društvene, komunalne, socijalne itd.)

Izrada Lokalne razvojne strategije LAG-a „PRIGORJE“ trajala je godinu i pol dana, a izradu je vodila stručna služba LAG-a „PRIGORJE“ u suradnji s nadležnom Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Ministarstvom poljoprivrede te dionicima iz javnog, gospodarskog i civilnog sektora s područja LAG obuhvata. Iz LAG-a poručuju kako projekti, koji će se financirati u ovom programskom razdoblju, imaju naglasak na stvaranje partnerstava u lokalnim zajednicama uključivanjem dionika iz javnog, civilnog i gospodarskog sektora te financiranje javne infrastrukture i na stvaranje novih turističkih sadržaja i ponuda uvažavajući tradiciju, kulturu i posebnosti područja. Prvi natječaji očekuju se sredinom 2024. godine jer sada, nakon odabira i potpisivanja ugovora slijedi priprema administracije za provedbu natječaja što znači da je potrebno pripremiti svu dokumentaciju, među ostalim tekstove natječaja i interne procedure, za kvalitetnu provedbu strategije.

„Pred LAG-om „PRIGORJE“ je puno posla u smislu pripreme prvih natječaja iz odobrene lokalne razvojne strategije. Ponosni smo što je i naš LAG sa svojom strategijom zadovoljio uvijete i što ćemo i u narednom razdoblju realizirati što više programa i projekata koji će doprinijeti kvaliteti života na području LAG-a „PRIGORJE“ izjavila je predsjednica LAG-a Ljubica Ambrušec.

Osim pripreme novih natječaja u tijeku je donošenje preostalih odluka i provedba projekata čija će provedba trajati do 2025. godine te terenske kontrole i isplate iz prošlog programskog razdoblja.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime