LAG “Prigorje” – u pripremi četiri nova natječaja

0
Komunalac add

Prema Planu rada Lokalne akcijske grupe „Prigorje“ u 2019. godini planirano je raspisivanje četiri natječaja. Prvi od njih bit će natječaj po tipu operacije 2.1.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ za koji je predviđen iznos od 2 milijuna 881 kuna. Slijede dva natječaja za poljoprivredna gospodarstva po tipovima operacije 1.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ u vrijednosti 748 tisuća kuna i tipu operacije 1.1.2. „Potpora mladim poljoprivrednicima“ u vrijednosti milijun i pol kuna. Osim toga, za Pripremu i provedbu  aktivnosti projekata suradnje planirano je oko 380 tisuća kuna.

Što se tiče prošlogodišnjeg rada, u LAG-u ističu kako su revidirali svoj strateški dokument, Lokalnu razvojnu strategiju, nakon čega je raspisan natječaj za tip operacije 1.1.3. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ za koji su prihvatljivi prijavitelji bili OPG-ovi s područja LAG obuhvata. Na natječaj se prijavilo 36 OPG-ovaca, a njih 19 dobilo je pozitivnu ocjenu projekata, od toga je sedmero s područja Vrbovca. Navedene projektne prijave trenutno su u obradi u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nakon čega se očekuju i prvi potpisi ugovora i isplate prvih 50 posto sredstava. Ukupan iznos raspoloživih sredstava po ovom natječaju iznosi 2 milijarde i 144 milijuna kuna. Visina potpore po nositelju projekta je 111 tisuća i 292 kuna.

Lokalna akcijska grupa “Prigorje“ neprofitna je organizacija, osnovana s ciljem unaprjeđenja kvalitete života ruralnog područja povezivanjem lokalnih dionika iz civilnog, javnog i gospodarskog sektora. LAG „Prigorje“ smješten je u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, a obuhvaća 11 jedinica lokalne samouprave, odnosno tri grada i osam općina. Rad LAG-a temelji se na LEADER pristupu koji potiče ruralna područja da kroz povezivanje predstavnika gospodarskog, civilnog i javnog sektora te kroz pristup odozdo prema gore u definiranju prioriteta, ciljeva i mjera razvoja, otkriju nove načine u cilju poboljšanja kvalitete života u ruralnim područjima

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime