LAG “Prigorje” – dosad raspisani natječaji vrijedni 5 milijuna kuna

0
Komunalac add

Lokalna akcijska grupa Prigorje održala je danas konferenciju za medije na temu realiziranih projekata, natječaja u najavi te iskustava OPG-ovaca. LAG “Prigorje” jedan je od 54 LAG-a koji djeluju na području Republike Hrvatske, a obuhvaća 11 jedinica lokalne samouprave, odnosno tri grada i osam općina. Glavni izvor financiranja organizacije je Mjera 19 iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020 te manjim dijelom članarina. –Na području obuhvata LAG-a “Prigorje”, prema dostupnim podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, djeluje 6.500 poljoprivrednih gospodarstava. Naravno, ne postoje toliko velika sredstva da se svima pomogne, ali za neke proizvođače koji možda teže prolaze na nacionalnim natječajima mi smo pripremili vlastite natječaje. Definirani kriteriji i bodovi prilagođeni su našem području i našem podneblju – pojasnio je predsjednik organizacije Franjo Babić.

LAG “Prigorje” dosad je raspisao natječaje ukupne vrijednosti 5 milijuna kuna, a do kraja godine taj iznos narast će za još dva milijuna kuna. Upravo danas će Upravni odbor donijeti odluku o dobitnicima potpora u sklopu natječaja iz Mjere 2.1.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih udruga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”. – Na natječaj je pristiglo 11 prijava, svi prijavitelji su jedinice lokalne samouprave. Riječ je o malim infrastrukturama u našim općinama i gradovima, poput izgradnje dječjih igrališta ili obnove društvenih domova. Za ovaj natječaj osigurali smo 2,8 milijuna kuna – istaknuo je Babić.

U pripremi su i novi zanimljivi projekti, kroz mjesec dana očekuje se raspisivanje natječaja u sklopu Mjere 1.1.1 “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava” te natječaj iz Mjere 1.1.2. “Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima”. – Mjera 1.1.1. klasična je poljoprivredna mjera kroz koju prijavitelj može dobiti potporu u iznosu od 50 do 70 posto. Visina potpora po projektu iznosi 20.000 eura. Drugi natječaj možemo nazvati i natječaj za start-up u poljoprivredi, a važan uvjet je da je prijavitelj mlađi od 40 godina i da je kraće vrijeme nositelj gospodarstva. Fiksna potpora iznosi 50.000 Eura, ako će se prijavitelj i zaposliti na gospodarstvu te 20.000 Eura ako ne prihvaća tu obavezu – pojašnjava Babić.

Podsjetimo LAG Prigorje je u svibnju protekle godine raspisao svoj prvi natječaj za Tip operacije 1.1.3., a to je „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“. Visina potpore po nositelju projekta je 15.000 Eura. 19 OPG-ovaca tada je dobilo pozitivnu ocjenu projekata, od toga je sedmero s područja Vrbovca. Među njima i vlasnica OPG-a Veselinka Suša. – Bilo mi je interesantno što je LAG- “Prigorje” tu u Vrbovcu, pa mi je bilo lakše doći ovdje i dobiti sve potrebne informacije. To mi se činilo puno jednostavnije nego prijaviti se na neke nacionalne natječaje – rekla je Suša koja je dobivena sredstva iskoristila za adaptaciju gospodarske zgrade, nabavu novog stroja zbog modernizacije rada na OPG-u te kupnju novih životinja.

U planu je prijava na natječaj Mjera 2.2.1. “Provedba aktivnosti projekta suradnje”
za umrežavanje s LAG-ovima na području RH i EU te natječaje iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali financirani iz Europskog socijalnog fonda.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime