Kušanje mladih vina

0
Komunalac add

M.P.

Vrbovečka udruga vinogradara i vinara ovog je tjedna organizirala kušanje mladih vina. Stručni žiri u sastavu enologinja Vlaste Rubeše Vili, Marije Koščević i Ana Marije Jagatić Korenika ocijenio je 77 uzoraka vina naših vinara. Na ovogodišnji urod znatno je utjecala elementarna nepogoda krajem travnja, te je zbog mraza ubrana samo trećina uobičajenog uroda. 

Mnogo trsova je ozeblo, tako da ove godine nisu svi vinari brali. Nakon te nepogode, vinorodna godina je zapravo bila dobra sa lijepim rasporedom sunčanih dana i oborina, kiša je pala baš kad je trebalo, noći su pred kraj dozrijevanja bile hladne, tako da se krasno isprofilirala aroma vina. Iznenadile su me kasnije sorte, pogotovo graševina i rajnski rizling, koje su prekrasne. Nažalost, vina je manje, ali ono što se uspjelo sačuvati i njegovati je kapljica za pohvaliti – kaže Rubeša Vili.

Usprkos mrazu, vinari su ipak uspjeli spasiti nešto trsova, dodaje Rubeša Vili. Sve su mladice ozeble, ali je loza potjerala iz suočica tamo gdje one nisu bile oštećene.

Mi smo tada davali preporuke kako treba postupati s tim mladicama. Vinari koji su bili prerevni i poskidali rukom pocrnjene mladice oštetili su suočice koje ne potjeraju uvijek sa očekivanim brojem grozdova, nego ih bude manje. Otuda taj smanjeni prinos – dodaje.

Enologinja je vinarima savjetovala da sačuvaju vina koja su do sada odnjegovali i kontroliraju razinu sumpora u vinu jer su prilikom kušanja primijećene neke mane. 

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime