Kulturni promotori vrbovečkog kraja – Izvorna folklorna skupina Brčevec

0
Komunalac add

Izvorna folklorna skupina Brčevec predstavlja kulturnu konstantu turističko-kulinarske manifestacije Kaj su jeli naši stari koja je i ove godine predstavila svoje djelovanje i promovirala svoje mjesto. Njihove aktivnosti su brojne od njegovanja folklorne baštine, narodnog nasljeđa pa do spremanja nekadašnjih jela zbog čega IFS Brčevec nesumnjivo spada u krug udruga koje su kulturni promotori vrbovečkog kraja.

Djelovanje IFS Brčevec u kratkim crtama predstavila je tajnica Radojka Britvić.

Od kada djeluje IFS Brčevec?

Izvorna folklorna skupina Brčevec, zajedno sa tamburašima djeluje od 1982. godine. Njeguje plesove, pjesme i običaje svoga sela i svoga kraja. Skupina broji 60-tak članova (od 5 do 75 godina). Društvo djeluje u dvije sekcije: dječja i starija folklorna skupina te tamburaši. Od kad je osnovano, društvo sudjeluje u gotovo svim kulturnim događanjima u našem gradu.

Turističko-kulinarska manifestacija Kaj su jeli naši stari spada u županijsku kategoriju koja je daleko prepoznatljiva i izvan granica Zagrebačke županije. Od kada ste nazočni na vrbovečkoj manifestaciji Kaj su jeli naši stari?

Izvorna folklorna skupina sudjelovala je do sada na svim manifestacijama Kaj su jeli naši stari od izvedbi plesova, prezentacija narodnih običaja pa do gastronomske ponude našeg kraja. Uvijek se predstavljamo sa starim jelima i kolačima, na koju god manifestaciju idemo van Grada Vrbovca i uvijek predstavljamo našu manifestaciju Kaj su jeli naši stari i Grad Vrbovec.

Na kojim ste sve folklornim smotrama sudjelovali?

Često sudjelujemo na različitim manifestacijama u Zagrebačkoj županiji. Redovito sudjelujemo na županijskoj smotri izvornog folklora u Svetom Ivanu Zelini. U dva smo navrata predstavljali svoj kraj na međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. Godine 1997. smo bili predstavnici Hrvatske na 10. Internacionalnom festivalu u Hattersheimu u Njemačkoj. Sudjelovali smo na trećoj folklornoj priredbi Rodom Srijemci u svibnju 2013. godine. Isto tako smo bili sudionici XIII. smotre folklora u Starim Jankovcima 26. svibnja 2013. godine. Plesovi s kojima se obično predstavljamo su: koračnica, suhi most, tri koraka, rašpa, ti titi, puckalica, coprnica, seljančica, polka, brčevečki drmeš, dučec i pod škriljak. Nastupamo u originalnim nošnjama našega sela koje smo naslijedili od naših baka i djedova.

S kojim sve kulturno-umjetničkim društvima surađujete na promociji hrvatskog folklora?

Surađujemo s drugim KUD-ovima i to: KUD Vrh iz Krka, KUD Obreška, KUD Derventa iz Bosne i Hecegovine, KUD Luka, IFD Ogranak seljačke sloge Gradečki Pavlovec, KUD Antun Gustav Matoš iz Tovarnika, KUD Ivankovo i dr.

Zabilježili ste folklornu tradiciju i narodne običaje vrbovečkog kraja. O čemu se zapravo radi?

Snimili smo (naravno amaterski) narodne običaje koji su se održavali kod nas: Božić, Uskrs, Maškare, Vincekovo, Martinje, Jurjevo, Žetvu…, kako bismo ih zabilježili za mlade naraštaje.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime