Kukuruz odlično rodio

0
Komunalac add

Iako u našem kraju poljoprivrednici sve više napuštaju tradicionalne ratarske kulture, kukuruz i dalje dominira ovdašnjim poljima. Već tjednima na parcelama rade silokombajni, a posljednjih dana sve su češće i kombajni na njivama.

Berba kukuruza u punom je jeku, a redom svi ističu kako je ove godine odlično rodio, na nekim površinama i rekordno.

 – Sezona je bila izuzetno povoljna pa su prinosi na rekordnim razinama – silaže više od 50 i zrna u pravilu više od 10 tona po hektaru. Tijekom vegetacijske sezone, od ranog proljeća pa sve do sazrijevanja zrna raspored oborina i temperature su bile vrlo povoljne pa je kukuruz odlično uspio u svim rokovima sjetve – i ranim i kasnim pa i postrnim, nakon skidanja ječma ili čak drugog otkosa talijanskog ljulja. Najbolji, rekordni prinosi ostvaruju se na poljima naših vrsnih stočara koji godinama izdašno gnoje svoje parcele većim količinama stajskog gnoja. Na takvim su oranicama prinosi silaže čitave biljke kukuruza prelazili i 70 tona po hektaru, a prinosi suhog zrna dosezali i 15 tona po hektaru – pojašnjava dipl. inž. Damir Pejaković iz Savjetodavne službe.

Cijena silaže, koja se prodavala proteklih mjesec i pol dana uglavnom za bioplinska postrojenja, kretala se oko 0,22 – 0,23 kn/kg, a cijena sirovoga zrna izravno s polja trenutno je oko 0,80 kn/kg – dodaje Pejaković.

Vlaga zrna u berbi odlična je i rijetko prelazi 20 posto, jer su vremenske prilike u kolovozu i u rujnu bile vrlo povoljne za sazrijevanje zrna i otpuštanje vlage. To će pridonijeti smanjenju troškova sušenja, koji inače čine značajnu stavku u proizvodnji zrna kukuruza za tržište. Veliki proizvođači kažu da će s ovako dobrim prinosima i cijenu od oko kune po kilogramu suhoga zrna solidno na kukuruzu zaraditi. Nažalost, na našim OPG-ima nedostaje skladišnih kapaciteta za dugotrajnije čuvanje zrna kukuruza i čekanje povoljnijih cijena. A bolje se cijene očekuju, s obzirom na smanjene prinose kukuruza u Europi zbog velike suše u mnogim stočarski razvijenim zemljama koje su ogromni potrošači kukuruza.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime