Kruno Cvetek novi predsjednik DVD-a Poljana

0
Komunalac add

Poljanski vatrogasci su u zadnjih nekoliko godina svojski zapeli u svojem radu pa su napravili građevinske zahvate na vatrogasnom domu i spremištu, nabavili vatrogasnu opremu, uspostavili suradnju s učiteljicama Područne škole Poljana, sudjeluju na vatrogasnim intervencijama i izvan grada Vrbovca, aktivni su u društvenom životu te spadaju među najaktivnija društva unutar Vatrogasne zajednice grada Vrbovca. Pri tome razvijaju sve bolju suradnju i s Mjesnim odborom Poljana na čijem je čelu predsjednik Tomislav Marković.

Stoga nije čudno što je na izvanrednoj izbornoj Skupštini DVD-a Poljana, kojoj je izabrano novo čelništvo Društva, zabilježena dobra posjećenost. Skupština je održana u vatrogasnom domu Poljana, uz 33 od 41 člana.

Kao gosti bili su prisutni: zamjenik vrbovečkog gradonačelnika Marko Belošević, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek, tajnica Ines Gregurić,  pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove Europske unije Zagrebačke županije Damir Fašaić, predsjednik MO Poljana Tomislav Marković, predsjednik vatrogasnih veterana Matija Vuljanković, predstavnici zbratimljenog DVD-a Kašina Gornja kao ipredstavnici DVD-ova Brčevec, Celine, Dubrava, Koritna, Lonjica, Lovrečka Varoš, Luka, Peskovec,Pirakovec,PIK Vrbovec, Poljanski Lug, Preseka, Vrbovec, Zvekovac i Žunci.

Radnim voditeljstvom predsjedao je Domagoj Debogović. Kako je Ivan Martinčević podnio ostavku na mjestu predsjednika umjesto njega je za novog predsjednika jednoglasno izabran Kruno Cvetek, za zamjenika predsjednika Igor Lernatić, a za blagajnicu Nikolina Baštek. Inače Kruno Cvetek je bio predsjednik DVD-a Poljana od 2005. do 2019. pa već ima velikog i bogatog vatrogasnog i životnog iskustva u vođenju Društva.

Izvještaj o radu Predsjedništva DVD-a Poljana u 2022. godini podnio je Krunoslav Cvetek.

DVD Poljana je u prethodnoj 2022. godini imala mnogo aktivnosti koje spadaju u domenu vođenja i koordinacije od strane Predsjedništva društva. U siječnju je bio održan prigodni domjenak povodom završetka radova na vatrogasnoj garaži, a u istom mjesecu primili smo zahvalnicu za poseban doprinos i pomoć od strane VZG Petrinje, JVP Petrinja i Grada Petrinje u sanaciji posljedica od potresa koji su pogodili Banovinu 2020. godine. Bilo je organizirano druženje članova uz paljenje vuzmice. U povodu međunarodnoga praznika rada 1. svibnja organizirano je kuhanje tradicionalnog graha te radna akcija uređenja okoliša društvenog doma, čišćenja vatrogasne garaže kao i provjeru i održavanje funkcionalnosti vatrogasne sirene. Društvo je sudjelovalo i u obilježavanju Dana vatrogastva sukladno uputama Hrvatske vatrogasne zajednice postrojavanjem članova društva te oglašavanjem vatrogasne sirene. Naših 5 vatrogasaca je osiguravalo međunarodnu biciklističku utrku Cro Race – naveo je Cvetek.

Od ostalih aktivnosti istaknuo je kako je DVD Poljana tradicionalno odala počast stradalim vatrogascima na Kornatima te su zapalili  lampaše u čast tragično preminulog vatrogasca Gorana Komlenca koji je izgubio život na gašenju požara u Dubrovniku. Društvo je sudjelovalo na 41. turističko-kulinarskoj manifestaciji Kaj su jeli naši stari s 15 članova, gdje su pripremali hranu i posluživali piće. Sudjelovali su na proslavama jubileja prijateljskih i bratskih društava pa su tako prisustvovali obilježavanju 70 godišnjice postojanja društva Kašina Gornja, 140. obljetnice DVD-a Vrbovec, 90. obljetnice DVD-a Rakovec i 100 godina rakovečkog vatrogastva te 82. godine postojanja DVD-a Brčevec.

U rujnu je svečano obilježena 88. obljetnica osnutka koja je već po tradiciji započela sv. misom u kapelici sv. Valentina, uz nazočnost vatrogasaca i vjernika iz Poljane i okolice. DVD Poljana sudjelovala je u obilježavanju Dana područne škole u Poljani, kao i u aktivnostima pripreme same obljetnice, zajedno s učiteljicama u školi Alojzijom Tvorić Kučko i Anom Kitner, mjesnim odborom, VZG-om Vrbovca, DVD-om Brčevec te roditeljima. Zapovjednik Siniša Kuzmić i zamjenik zapovjednika Goran Sanjković su održali učenicima predavanje o vatrogastvu. Učenici su prošli improvizirani vatrogasni poligon i sudjelovali u demonstracijama gašenja požara i rušenja meta. Na prigodan način su obilježeni božićni blagdani postavljanjem božićne jelke ispred vatrogasnog doma koju su zajedno okitili vatrogasci i učenici poljanske škole. DVD Poljana bila je domaćin posljednje godišnje sjednice Predsjedništva i Nadzornog odbora VZGV-a, što nam je bila iznimna čast i zadovoljstvo – istaknuo je predsjednik Društva.

Također je naglasio kako je Društvo sudjelovalo na dva natječaja koja je raspisala Zagrebačka županija i to s dva programa – jačanje osobne sigurnosti i zaštite operativnih vatrogasaca te nabava vatrogasne opreme. Za oba programa dodijeljeno im je 42.000 kuna bespovratnih sredstava kojima su nabavljena interventna vatrogasna odijela za 9 operativnih članova društva, te su kompletirani setovi svečanih uniformi. – Izražavamo veliku zahvalnost Zagrebačkoj županiji, a posebice Damiru Fašaiću koji je uvelike pomogao da ova sredstva dođu u naše društvo. Prošle smo godine pokrenuli i završili proces prijenosa vlasništva nad vatrogasnim domom na Grad Vrbovec te kao veliko dostignuće ističemo i zamjenu krovišta na vatrogasnom domu koju je u potpunosti financirao Grad Vrbovec i trošak kojega je iznosio nešto manje od 150.000 kuna. Ovim putem upućujemo veliku zahvalu i Gradu Vrbovcu i gradonačelniku Denisu Kralju na ovoj investiciji. Također želimo naglasiti i uputiti posebnu zahvalu VZG-u Vrbovec i predsjedniku Slavku Povrlišeku na kontinuiranoj podršci u radu našeg društva, kako financijskoj tako i onoj u vidu donacija vatrogasne opreme i pomoći u svim ostalim segmentima rada našeg vatrogasnog društva. Protekla godina bila je jedna od najuspješnijih u povijesti društva u pogledu investicija i privlačenja financijskih sredstava te izražavamo spremnost i odlučnost da ćemo i u ovoj godini, a i svima koje tek dolaze nastaviti u istom tempu – zaključio je Cvetek.

U Izvještaju o radu Zapovjedništva DVD-a Poljana za 2022. godinu zapovjednik Siniša Kuzmić je istaknuo kako je Društvo u prošloj godini imalo sedam intervencija gašenja požara, od čega je 6 bilo gašenje požara trave i niskog raslinja, a jedna gašenje požara dimnjaka.

Kao Društvo smo  sudjelovalo i na tri dislokacije u Čazmi, Hrvatskoj Kostajnici i Karlovcu. Ukupno su na intervencijama i dislokacijama vatrogasci DVD-a Poljana utrošili 167 sati rada, po čemu smo drugi u Zajednici, odmah iza DVD-a Vrbovec. Od ostalih aktivnosti ističemo polaganje ispita za zvanje vatrogasca I. klase koji su uspješno završila dvojica članova društva, te polaganje ispita za zvanje dočasnik koje su također uspješno završila dva člana društva. Sudjelovali smo  na vatrogasnoj vježbi u Brčevcu sa 6 članova. Zapovjedništvo DVD-a Poljana je prisustvovalo na svim sjednicama Zapovjedništva Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca te su tamo donesene odluke prenesene članovima društva i iste su implementirane – naveo je Kuzmić.

Financijsko izvješće za 2022. godinu podnio je Domagoj Debogović. Prijenos iz prethodne godine iznosio je 1.521,93 kuna, dok su prihodi u 2022. godini iznosili 72.684,02 te rashodi u iznosu 24.682,73 kuna. U ime Nadzornog odbora izvješće je podnio Dražen Octenjak.

Predsjednik Kruno Cvetek je iznio Plan rada za 2023. godinu u kojem je naznačeno: Javljanje na natječaj Zagrebačke županije, održavanje vatrogasne opreme, garaže i vozila, uređenje okoliša vatrogasnog doma, obrazovanje vatrogasaca, nabava vatrogasne opreme i uvođenje centralnog plinskog grijanja. U Financijskom planu za 2023. godinu predviđeni su prihodi u iznosu od 9.000 eura. Sva izvješća i planove su skupštinari jednoglasno prihvatili.

Slavko Povrlišek i Kruno Cvetek su dodijelili priznanja: brončanu vatrogasnu medalju Goranu Sanjkoviću, srebrnu vatrogasnu plamenicu Siniši Kuzmiću, vatrogasne spomenice Goranu Sabadiju i Mariju Šurminu  te diplome vatrogasnim veteranima Josipu Jajtiću, Marijanu Hrvoju Ciku, Vladimiru Poldrugaču i Vladimiru Trošiću. DVD Poljana je dodijelila zahvalnice: Gradu Vrbovcu, Vatrogasnoj zajednici grada Vrbovca i županijskom pročelniku Damiru Fašaiću.

Pozdravne govore održali su zamjenik gradonačelnika Marko Belošević, predsjednik Slavko Povrlišek, pročelnik Damir Fašaić te predstavnici DVD-ova Brčevec, Celine, Dubrava, Kašina Gornja, Koritna, Lonjica, Lovrečka Varoš, Luka, Peskovec, Pirakovec, PIK Vrbovec, Poljanski Lug, Preseka, Vrbovec, Zvekovac i Žunci. DVD Zvekovac je domaćinu darovao svoju knjigu u kojoj je opisana 75 godina povijesti DVD-a Zvekovac, autora Milana Grgurića.

Poboljšanju u radu DVD-a Poljana doprinijele su i tri vatrogastkinje Antonija Dečko, Valentina Kuzmić i Nikolina Šantak, a u narednom razdoblju očekuje se učlanjenje novih muških i ženskih članova te mladeži. Poslije održane Skupštine uz glazbeni repertoar grupe Memento i prigodni domjenak, druženje se nastavilo u veselom raspoloženju.

Zdenko Brezarić

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime