Kristijan Soviček zamijenio Marijana Krznara na mjestu predsjednika DVD-a Vrbovec

0
Komunalac add

DVD Vrbovec održao je 141. Skupštinu u vrbovečkom vatrogasnom domu kojom je predsjedao Vladimir Bermanec i na kojoj je bilo prisutno mnogo gostiju i uzvanika. Na skupštini su tako bili nazočni vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek, zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Vrbovca Kristijan Kršak, predstavnici zbratimljenih društava iz Miholjanca i Uneca iz Slovenije, vrbovečki župnik Zoran Grgić, predstavnici tvrtki Vatropromet i HRT Šarić. Također su kao gosti bili predstavnici: DVD-a Dugo Selo, Brčevec, Celine, Gaj, Lonjica, Lovrečka Velika, Luka, Lukovo, Peskovec, Pirakovec, PIK Vrbovec, Poljana, Poljanski Lug, Rakovec, Sveti Ivan Zelina, Virje, Tkalec, Donje Zdjelice i Žunci.

Predsjednik DVD-a Vrbovec Marijan Krznar podnio je izvješće o radu u 2022. godinu koja je protekla u obilježavanju 140. godina osnivanja Društava. Upravni i nadzorni odbor sastao se 7 puta u toku godine isto tako i zapovjedništvo je imalo zasebne sjednice 5 puta. Godišnja skupština je bila održana 28. travnja 2022. godine na kojoj je bio odrađen prvi dio obilježavanja 140 godišnjice društva dodjeljivanjem zaslužnim članovima priznanja, spomenice, medalje, plamenice i zahvalnice.

Na Uskrsni ponedjeljak održano je tradicionalno okupljanje članova društva. Svečani domjenak poslije svete mise povodom obilježavanja sv.Florijana održan je u organizaciji DVD-a Vrbovec. Važan društveni događaj bila je izložba povijesnih slika i predmeta u Narodnoj knjižnici Vrbovec uz veliku potporu ravnateljice POU Vrbovec Sanje Prijatelj i Mateje Hrgovan ispred vrbovečke knjižnice.

Svečana proslava 140. obljetnice DVD-a Vrbovec održana je 11. lipnja 2022. u restoranu Marija u Vrbovcu, gdje je bilo sveukupno oko 300 uzvanika iz brojnih društava diljem Hrvatske. Na proslavi su bili nazočni glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, počasni građanin grada Vrbovca general Mladen Markač i biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije monsinjor Vjekoslav Huzjak. Generalni pokrovitelj bila je Hrvatska vatrogasna zajednica, a ostali pokrovitelji bili su: Zagrebačka županija, VZ Zagrebačke županije, Grad Vrbovec, VZG Vrbovca, TZG Vrbovca i Vatropromet Zagreb. Sponzori su bili PIK Vrbovec plus, Videomix Vrbovec i Gradski objekti Vrbovec. Medijski pokrovitelj bio je Radio Vrbovec.

Društvo je 4. srpnja 2022. godine organiziralo promociju prigodnog poštanskog žiga i razglednice u pošti Vrbovec, a ideju su zajedno odradili uz potporu Zdenka Brezarića. DVD Vrbovec je sudjelovao na 41. turističko-kulinarskoj manifestaciji Kaj sujeli naši stari s DVD-om Poljanski Lug gdje su zajednički odradili cjelodnevnu ugostiteljsku ponudu građanima grada Vrbovca i njihovim gostima. Održan je tradicionalni Božićni domjenak za članove DVD-a Vrbovec.

Članovi su odradili i sve operativne zadatke i intervencije koji su bili upućeni prema Društvu, kao i svakodnevne aktivnosti na održavanju prostorija, spremišta i okoliša doma te vozila i opreme. Pored toga vatrogasci su sudjelovali na vatrogasnoj vježbi u organizaciji VZG-a Vrbovec i PIK-a Vrbovec plus te isto tako odradili i vlastite vježbe u osnovnim školama Krunoslava Kutena i Marije Jurić Zagorke. Vatrogasci su sudjelovali na specijalističkim školovanjima u organizaciji VZG-a. Financijska sredstva od HVZ-a za obilježavanje godišnjice uložili su u nabavu opreme za zaštitu vatrogasaca. Sredstva Zagrebačke županije iskoristili su za nabavu vatrogasne opreme gdje su osiguralii vlastita financijska sredstva. Društvo je zahvaljujući VZG-u Vrbovec i VZ Zagrebačke županije dobilo na korištenje termo kameru.

Društvo je u 2022. godini imalo ukupno 39 intervencija. Od toga su požarne intervencije bile u 23 slučaja, tehničke intervencije (8) i ostale intervencije (2). Članovi su sudjelovali na  izvanrednim dislokacijama u Vodicama, Karlovcu, Čazmi i Hrvatskoj Kostajnici. U raznim intervencijama sudjelovao je 21 operativni član. Društvo je izvršilo i ostale operativne aktivnosti u 78 navrata. Tako su pružene usluge građanima – prijevoz vode (33), pružene usluge građanima – ostalo (11), osiguranje WRC rally-a (2), osiguranje vrbovečkog polumaratona(1), osiguranje međunarodne biciklističke utrke Cro Race (1), osiguranje uskrsnog krijesa (1), osiguranje vatrometa i lampiona (2), operativne vježbe i trenažne vožnje (27). DVD Vrbovec je prošlu godinu zatvorio sa 30 operativnih vatrogasaca, koji je bogatiji za 2 nova člana: Karla Huzjaka i Luku Sovičeka.

Blagajnik Darko Franculić je podnio financijsko izvješće za 2022. godinu po kojem su prihodi bili 308.000,00 kuna, a rashodi 276.000,00 kuna, a koji su bili uvećani u odnosu na prethodne godine zbog svečane proslave obilježavanja 140. obljetnice Društva. U ime Nadzornog odbora izvješće je prezentirao predsjednik Marinko Nežić. Sva izvješća bila su jednoglasno prihvaćena.

Obzirom da je Marijan Krznar na vlastiti zahtjev odstupio s mjestu predsjednika za novog predsjednika je bio jednoglasno izabran Kristijan Soviček. Novi predsjednik Soviček je podnio i Plan rada za 2023. godinu: održavanje redovne godišnje Skupštine, dovršetak izgradnje vatrogasnog spomen mjesta, organiziranje Dana otvorenih vrata DVD-a, provedbu godišnjih vatrogasnih vježbi i ostale operativnih aktivnosti, održavanje opreme i doma, registracija i održavanje vozila, nabave vatrogasne opreme, obilježavanje Dana sv. Florijana, posjet prijateljskim i bratskim društvima, sudjelovanje na turističko-kulinarskoj manifestaciji Kaj su jeli naši stari, pohađanje na stručna usavršavanja te provedbu ostalih aktivnosti po zahtjevu Zajednice ili po ukazanoj potrebi. U financijskom planu je naveo planirane prihode u iznosu od 19.000,00 eura, a toliko je predviđena i rashodovna strana.

Zaslužnim članovima DVD-a Vrbovec su dodijeljene spomenice. Ivica Bakran je primio spomenicu za 30 godina rada, Vladimir Bermanec za 40 godina, za 50 godina rada su dobili Đuro Gotal i Ivan Mišain, a posebna nagrada je uručena i Slavku Povrlišeku.

Pozdravne govore su održali Kristijan Kršak, izaslanici iz Miholjanca i Uneca, tvrtki Vatropromet i HRT Šarić, kao i predstavnici: DVD-a Dugo Selo, Brčevec, Celine, Gaj, Lonjica, Lovrečka Velika, Luka, Lukovo, Peskovec, Pirakovec, PIK Vrbovec, Poljana, Poljanski Lug, Rakovec, Tkalec i Žunci. Svi su u svojim govorima naglasili vodeću ulogu DVD-a Vrbovec u vrbovečkom kraju, zahvalili se na dosadašnjem radu Marijanu Krznaru koji je podignuo razinu djelovanje ne samo DVD-a Vrbovec već i općenito vatrogastva u gradu Vrbovcu te čestitali Kristijanu Sovičeku na izboru za predsjednika.

Članovi DVD-a Vrbovec su Marijanu Krznaru uručili prigodne poklone u znak pažnje na dosadašnjem samoprijegornom radu, a Slavko Povrlišek je pročitao pismo zahvale. Marijan Krznar je svoj vatrogasni put započeo 1972. godine u DVD-u Žunci, a potom je godinama bio vatrogasac u DVD-u PIK Vrbovec. Članom DVD-a Vrbovec postao je 1987. godine. Zapovjednik Društva bio je od 1997. do 2021., a predsjedničku dužnost je obnašao od 2021. do 2023. godine. U razdoblju od 2017. do 2021. godine bio je zapovjednik VZG Vrbovec. Marijan Krznar je posvetio cijeli svoj život razvoju vatrogastvau kojem je sve zadaće obavljao krajnje odgovorno, savjesno, predano i požrtvovno te nema nikakve dvojbe da će njegovo ime trajno biti uklesano u povijesti vatrogastva grada Vrbovca. Nakon završetka Skupštine za sve goste i članove Društva bio je upriličen prigodni domjenak.

Zdenko Brezarić

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime