Kreativno i veselo – Vumfest 2020

0
Foto: Luka Gudić
Komunalac add

Veselo je bilo u subotu na ovogodišnjem Vumfestu, festivalu urbane kulture kojeg Vrbovečka udruga mladih organizira svake godine u srpnju i tako već 18 godina zaredom. Festival je održan ispred Alternativnog kulturnog centra Garaže u Celinama. Posjetitelji su mogli uživati uz svirku domaćih bendova kao i u bogatom kulturno – rekreativnom dnevnom programu.

Foto: Luka Gudić

U sklopu programa održana je radionica “Stvaranje iz zemlje” 2. dio – pečenje gline pod vodstvom Petra Popijača, akademskog kipara. Riječ je o nastavku već provedene radionice oblikovanja predmeta i figura od gline, a na VUMfestu je prikazan postupak pečenja nastalih radova od gline na otvorenom ložištu. Održana je i bubnjarska radionica pod vodstvom Danijela Horvata te izložba „Snivanje“ autora Zorana Jambrešića. Paralelno s radionicom bubnjanja posjetitelji su mogli zaigrati i stolni tenis.

Foto: VUM

Ove se godine festival vratio svojim korijenima, odnosno nastupu lokalnih i manje afirmiranih izvođača. Publiku su zabavljale domaće snage: Horda, Crossroads i Električni Hlapci, a večer je „začinio“ nastup mladog zagrebačkog okteta DemeNtronomes. Njihov se repertoar sastoji od mješavine funka, soula i jazza te izvrsnog vokala Nikoline Kovačević uz svirku vrsnih i iskusnih glazbenika i odličnu brass sekciju (Lujo Parežanin, Marko Gudelj, Petar Vojnović). Inače, DemeNtronomes je u lipnju 2016. godine objavio debi album ‘Žurkadelik’ te su ostvarili suradnju sa Zdenkom Kovačiček na pjesmi Popa Asanovića ‘Mali crni brat’, a koju u originalu izvodi Zdenka. Za zabavu na kraju večeri zadužen je bio DJ Woodoo Ray, mladi DJ iz Vrbovca također autorske i nezavisne scene. Ulaz i kampiranje bilo je besplatno za sve posjetitelje.

Foto: VUM

Podsjetimo, Vrbovečka udruga mladih (VUM) neprofitna je i nepolitička organizacija mladih Grada Vrbovca osnovana 2001. godine s temeljnim ciljem okupljanja i druženja mladih ljudi te promicanja i zaštite njihovih interesa. Kroz devetnaest godina djelovanja udruga je provodila brojne projekte i inicijative kojima je cilj bio podizanje kulturnih i društvenih ponuda i sadržaja u gradu i županiji ili je sudjelovala u istima. Udruga se bavi širokim spektrom aktivnosti zabavnog, edukativnog, kulturnog, ekološkog i humanitarnog sadržaja kao što su: organiziranje koncerata i glazbenih slušaona, kreativnih radionica za mlade, izložbe, akcije čišćenja divljih deponija i podizanja ekološke osviještenosti, programi pomoći starijim osobama i slično.

Foto: Luka Gudić

Prostor kojim VUM upravlja je Alternativni kulturni centar “Garaže” u kojem su tijekom proteklih 19 godina organizirali brojne koncerte,zabavne večeri, izložbe, predavanja i druženja. Najveći kulturno umjetnički program koji se održava od 2002. godine u kontinuitetu je VUMfest. Njegov je raznoliki sadržaj do sada privukao više od nekoliko tisuća posjetitelja i tristotinjak izvođača s područja djelovanja urbane kulture mladih. Osim velikog broja koncerata lokalnih, županijskih, regionalnih, ali i stranih izvođača, udruga u sklopu festivala organizira i različite (re)kreativne radionice, predavanja i razna sportska događanja. Od početnih organizacijskih poteškoća, festival je iz godine u godinu rastao kvalitetom sadržaja i brojem posjetitelja, te je poprimio i epitete događaja internacionalnog karaktera zbog gostovanja bendova iz susjednih zemalja (Italije, Slovenije, Srbije i BiH), ali i Makedonije, Austrije, Francuske, Kanade i SAD-a.

Foto: VUM

Zanimanje za VUMfest iz godine u godinu raste čemu svjedoči broj posjetitelja, ali i prijave izvođača, autora i predavača zainteresiranih za sudjelovanje. Neke od prošlih VUMfest-ova obilježila je suradnja s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu čiji su mladi umjetnici održali tzv. likovnu koloniju i revitalizirali prostor Alternativnog kulturnog centra ‘Garaže’. Također, prikazani su i filmovi autora učenika I. i II. osnovne škole Vrbovec, nastali u sklopu vrbovečke sekvence projekta Grad na drugi pogled (edukacijsko-izložbeni projekt udruge Platforma za unapređenje kulture (PUNKT), a što predstavlja proširenje aktivnosti u odnosu na ranije godine kroz afirmaciju alternativnog filma.

Foto: Luka Gudić

Festivalski program VUMfest organizira se s ciljem povećanja vidljivosti programa nezavisne kulturne scene te podrške izvođačima programa, kao i afirmacije ‘Garaža’ kao žarišta alternativnih struja.

Sponzori ovogodišnjeg Vumfesta bili su: Grad Vrbovec, Savjet mladih Grada Vrbovca, Zagrebačka županija, Komunalac Vrbovec i Zaklada Kultura nova, a sve aktivnosti provedene su uz pridržavanje protuepidemijskih mjera i preporuka HZJZ-a.

Foto: VUM
Foto: Luka Gudić
Foto: Luka Gudić
Foto: Luka Gudić
Foto: Luka Gudić
Foto: Luka Gudić
Foto: VUM
Foto: Luka Gudić
Foto: Luka Gudić
Foto: VUM
Foto: Luka Gudić
Foto: Luka Gudić
Foto: VUM
Foto: Luka Gudić
Foto: Luka Gudić
Foto: Luka Gudić
Foto: Luka Gudić
Foto: VUM
Foto: Luka Gudić
Foto: VUM
Foto: Luka Gudić
Foto: Luka Gudić

 

 

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime