Kralj: “69 dana do početka sezone u Nerezinama”

0
Komunalac add

Gostujući u programu Radio Vrbovca gradonačelnik Denis Kralj govorio je o radovima u Nerezinama, naime ovih dana je nekoliko Vrbovčana boravilo u Gradskom odmaralištu, gdje su počistili prostorije, izbacili stare krevete i madrace te odradili pripremu za krečenje zidova. Uz to, obavili su radove na uređenju okoliša. – Promjene su uglavnom kozmetičke, a kada završi ovogodišnja sezona krenut ćemo u ozbiljnije radove, kako bismo u sljedećoj godini i gostima izvan Vrbovca mogli ponuditi kvalitetan smješta te produžiti boravak gostiju barem na tri mjeseca – naglasio je Kralj te dodao kako će ove godine sezona trajati mjesec i pol dana, u odmaralištu će boraviti vrbovečka djeca predškolskog i školskog uzrasta te građanstvo.

 

Kada standard odmarališta podignemo na višu razinu, onda ćemo moći pozvati i goste iz drugih gradova – zaključio je gradonačelnik i naglasio da je do početka sezone ostalo još 69 dana.

 

Sanacija odvodnih kanala

Kralj se osvrnuo i na radove vezane uz sanaciju odvodnih kanala, odnosno sanaciju najkritičnijih mjesta što se tiče poplava. – Čekali smo ljepše vrijeme kako bismo na kritičnim mjestima mogli postaviti veće cijevi. U Graberšćaku smo uz pomoć Županijske uprave za ceste riješili problem. Tamo su iskopane nove grabe. Važno je da Županija brine o svojim cestama, a mi ćemo sanirati lokalne ceste – rekao je Kralj te dodao kako je nedavno održan i sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda i Županijskih cesta vezano uz sanaciju odvodnih kanala, propusta, zatrpanih graba i mostova te sanaciju klizišta tla na području Celina. Veliki problemi prilikom obilnijih kiša redovito se javljaju u Brčevcu. Tamo je započela zamjena cijevi, dok je ovih dana obavljeno i geodetsko snimanje tzv. Dudnjaka te će se o planu sanacije odlučiti na temelju geodetske snimke tog područja. – Brojna područja su u opasnosti od poplava. Tu su Brčevec, Luka, Celine, Lonjica, Poljanski Lug, Graberšćak, Pirakovec..i tako dalje, a sada je konačno došlo vrijeme za akcije na terenu te se nadam da ćemo s vremenom uspjeti riješit i problem poplava na području Vrbovca i okolice – zaključio je Kralj.

Rebalans proračuna

U Gradskoj upravi traje izrada rebalansa proračuna, ponajprije zbog osjetnog povećanja sredstava u proračunu, što je rezultat novog Zakona o financiranju jedinica lokalne (regionalne) samouprave. Ovim Zakonom se porez na dohodak od početka godine dijeli na način da gradovi i općine dobivaju 60 posto, ostatak ide županijama, zatim za decentralizirane funkcije, dok je 17 posto od tih sredstava raspoređeno za fiskalno izravnanje. Podsjetimo početkom godine planiran je proračunski rast od 2,5 milijuna kuna, što je bilo vrlo konzervativno, budući da projekcije pokazuju da će u 2018. godini u proračun grada Vrbovca „sjesti“ dodatnih 11 milijun kuna. Upravo zbog toga u izradi je novi rebalans gradskog proračuna. – Sada znamo da će novca biti više nego što smo planirali proračunom pa je vrijeme da neke projekte uvrstimo u ovogodišnji proračun. Među tim projektima je nogostup u Gradečkoj ulici, koji već ima građevinsku dozvolu pa smo ga prijavili na Ministarstvo regionalnog razvoja i Ministarstvo graditeljstva, gdje očekujemo sufinanciranje u ukupnom iznosu od milijun i 150 tisuća kuna – pojasnio je gradonačelnik. Uz to najavio je i novosti za vrbovečke umirovljenike, koji bi u ovoj godini trebali dobiti božićnice. Oni s mirovinom do 2.000 kuna trebali bi dobiti 150 kuna božićnice, a oni s mirovinom od 2.000 do 4.000 kuna mogu očekivati 100 kuna božićnice.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime