Koncert u Rakovcu ususret Svjetskom danu glazbe

0
Foto: Općina Rakovec
Komunalac add

Na koncertu koji će se održati u nedjelju, 20. lipnja u Župnoj crkvi u Rakovcu nastupit će trubači Dario Teskera i Igor Mrnjavčić, te orguljaš Edmund Andler-Borić. Izvodit će djela od baroka do moderne glazbe, od Vivaldija do hrvatskog skladatelja Davora Bobića. Koncert je organiziran u suradnji sa župom Sv. Jurja Rakovec te Ministarstvom kulture Republike Hrvatske. Radi se o gostovanju međunarodno priznatih muzičara koji održavaju koncerte diljem Hrvatske i šire.

Trubač Dario Teskera rođen je u Našicama. Diplomirao je trubu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1995. godine u klasi profesora Stanka Selaka. Od 1998. do 2018. godine djeluje kao trubač solist Simfonijskog orkestraHRT-a.Nastupa kao solist uz pratnju eminentnih domaćih i stranih orkestara, narecitalima uz pratnju klavira ili orgulja, te kao član više ansambala komorneglazbe. Od 1999. godine bavi se pedagoškim radom u svojstvu profesora trube na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te odnedavno i na Akademiji za glasbo u Ljubljani.

Edmund Andler-Borić rođen je i odrastao u Zadru, a živi i djeluje u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin, orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, a magisterij orgulja u klasi prof. Maria Penzara. Godine 1999. odnio je apsolutnu pobjedu na II. hrvatskom natjecanju orguljaša Franjo Dugan. Ističe se izvedbama virtuoznih skladbi iz razdoblja romantizma i suvremene glazbe. Osobito je aktivan kao koncertant te je s održanih nekoliko stotina koncerata po Europi, Južnoafričkoj Republici, Izraelu, SAD-u, Siriji, Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji najistaknutiji mladi umjetnik orguljaš. Godine 2010. dobitnik je nagrade Franjo Dugan za poseban doprinos očuvanju i promociji orguljaške baštine. Osim što je gostovao na mnogim festivalima, jedan je od pokretača takvih događaja u Hrvatskoj: umjetnički voditelj je Festivala-Orgulje Zagrebačke katedrale, Advent Festa u katedrali, bio je jedanaest godina ravnatelj međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae u Sisku i tri godine ZRIN festivala. Izdavačka kuća Croatia Records izdala mu je prvi solistički CD 2009. godine koji je i nagrađen hrvatskom diskografskom nagradom Porin 2010.

Igor Mrnjavčić (1991.) rođen je u Zagrebu, odrastao i živi u Vrbovcu. Diplomirao je 2016.studij trube na Muzičkoj akademiji u Zagrebu klasi profesora Darija Teskere.

Za vrijeme studija ostvario je mnoge uspjehe na državnim i međunarodnim natjecanjima, trostruki je dobitnik dekanove nagrade za najboljeg studenta za akademske godine 2011./2012., 2012./2013. i 2014./2015., te nekoliko posebnih dekanovih nagrada za sudjelovanje u akademskim projektima. Kao stipendist Erasmus+ stipendije za razmjenu studenata studirao je na prestižnoj akademiji „Franz Liszt“ u Budimpešti u klasi trubačkog virtuoza Gabora Boldoczkog. Ostvario je mnoge solističke nastupe od kojih se izdvajaju koncerti na Brass festivalu u Velikoj Gorici, koncert uz pratnju Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske i brass ansambla Muzičke akademije. Kao komorni glazbenik aktivno muzicira uz orgulje i sopran na raznim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Zaposlen je u orkestru kazališta Komedija, a kao orkestralni glazbenik surađuje i saZagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, orkestrima HNK u Zagrebu, Rijeci i Splitu, Hrvatskim komornim orkestrom, orkestrom koledža Dartmouth iz SAD-a, te Quasars ansamblom iz Bratislave (Slovačka).

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime